Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2006 18:38

ΕΤΕ: Εξαγορά του 46% των Κοινών και 100% των Ιδρυτικών Μετοχών της Finansbank

Την ολοκλήρωση σήμερα της εξαγοράς του 46% των Κοινών και του 100% των Ιδρυτικών Μετοχών της Finansbank από την FIBA Holding, μετά την έγκριση της συναλλαγής από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Τουρκική Ρυθμιστική και Εποπτική Αρχή του Τραπεζικού Συστήματος (BRSA), την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Τουρκίας, καθώς και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η ΕΤΕ στη σχετική ανακοίνωση, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας για την έγκριση υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς σχετικά με την εξαγορά του υπολειπόμενου ποσοστού 44,3% των Κοινών Μετοχών της Finansbank και θα προβεί στη δημόσια προσφορά για την εξαγορά του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών της, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμιστικές απαιτήσεις. Η FIBA Holding θα διατηρήσει το 9,68% των μετοχών της Finansbank. Αν, ωστόσο, η ΕΤΕ εξαγοράσει επιπλέον ποσοστό μικρότερο του 4% πλέον μίας μετοχής, μέσω της δημόσιας προσφοράς, η FIBA Holding και οι συνδεδεμένες εταιρείες της συμφώνησαν να πωλήσουν στην ΕΤΕ επαρκή αριθμό Κοινών Μετοχών ώστε να συγκεντρώσει την κυριότητα του 50% πλέον μίας μετοχής της Finansbank μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς.

Η ΕΤΕ θα υποβάλει επίσης αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας για την έγκριση υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς σχετικά με την εξαγορά του μειοψηφικού πακέτου των Κοινών Μετοχών της Finans Finansal Kiralama A.S. (Finans Leasing), θυγατρικής εταιρείας της Finansbank.

«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι με την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, γιατί αποτελεί θεμέλιο λίθο της στρατηγικής που παρουσιάσαμε στο τριετές επιχειρησιακό σχέδιο και σηματοδοτεί κομβικό σημείο για τον Όμιλο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Τάκης Αράπογλου, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Finansbank, Hüsnü Özyeğin, δήλωσε κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής:

«Η επένδυση αυτή συνδυάζει την ηγετική θέση της ΕΤΕ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την αναπτυξιακή δυναμική της Finansbank στην Τουρκική αγορά. Οι προκύπτουσες συνέργειες θα επιταχύνουν την υφιστάμενη ανάπτυξη της τράπεζας στην Τουρκική αγορά και θα ενισχύσουν περαιτέρω την εξέχουσα κερδοφορία της υπό την παρούσα διοίκηση».