Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2006 07:41

BHP: Προς απόρριψη η πρότασή της από τους απεργούς

ΣΤΗΝ απόρριψη της αναθεωρημένης προσφοράς της BHP Billiton για τις αυξήσεις μισθών, ενδέχεται να προχωρήσουν οι απεργοί, διευρύνοντας την απεργία των δύο εβδομάδων στη Χιλή, η οποία μείωσε την παραγωγή στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο σε ποσοστό έως 60%.

Η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο προσφέρεται να καταβάλει περισσότερα για μισθούς και για μπόνους, σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου της, Αλεχάντρα Γουντ, σήμερα στο Σαντιάγο. Οι 2.052 εργαζόμενοι στο ορυχείο, μέλη της μεγαλύτερης ένωσης εργαζομένων σε αυτό, ενδέχεται να ψηφίσουν κατά της νέας προσφοράς στις 11 π.μ. κατά τη σύσκεψή τους στο ορυχείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ένωσης, Φρανσίσκο Αέντο.

Οι τιμές του χαλκού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή καλωδίων και συρμάτων, υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι, καθώς η κατανάλωση στην Κίνα έφθασε στα ύψη, ωθώντας τις ενώσεις των εργαζομένων να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη ρεκόρ των μεταλλουργιών. Στις 16 Αυγούστου η διοίκηση του ορυχείου, που αποτελείται από την BHP Billiton, τη , Rio Tinto Group και την Mitsubishi Corp. είπε ότι η απεργία κοστίζει ημερησίως σε κέρδη 16 εκατ. δολάρια.

Ο χαλκός για παράδοση Οκτωβρίου υποχώρησε έως 580 γιουάν, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 65.810 γιουάν (8.258 δολ.) ο μετρικός τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Στις 11:01 π.μ., τοπική ώρα το μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 66.430 γιουάν ο μετρικός τόνος, μετά την άνοδό του σε ποσοστό έως 0,5%.

Οι μετοχές της ΒHP Billiton, που κατέχει το 57,5% του ορυχείου, σημείωσαν άνοδο έως 40 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 28,50 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Στη 1:02 μ.μ. στο Σύδνεϋ, διαπραγματεύθηκαν στα 28,46 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Rio Tinto, που κατέχει το 30% του ορυχείου Escondida στη Χιλή, σημείωσαν άνοδο 0,1%, φθάνοντας στα 75,35 δολ. Αυστραλίας η μία και της Mitsubishi σημείωσαν απώλειες 0,2%, φθάνοντας στα 2.440 γιέν η μία στο Τόκυο.