Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Αυγούστου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων, βελτιώνοντας την προοπτική για τα κέρδη εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton και της Inpex Holdings Inc.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. οδηγούν την άνοδο των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς εικάζεται ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα αυξήσει τις πωλήσεις για τα μοντέλα τους που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 129,50 μονάδες στις 11:40 π.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης τον περασμένο μήνα αναρριχήθηκε σε ποσοστό 6,6%. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των υλικών και της ενεργείας, αποτέλεσα περίπου το ήμισυ της σημερινής ανόδου του δείκτη. Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι αγορές στην περιφέρεια, εκτός από τις αγορές της Ν. Ζηλανδίας και των Φιλιππίνων.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 16.078.65 μονάδες. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Canon Inc. κινήθηκαν ανοδικά μετά την αναρρίχηση του ευρώ σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του γιέν χθες, αυξάνοντας την αξία των πωλήσεών τους στην Ευρώπη.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη αναρριχήθηκαν 1,8%, φθάνοντας στα 72,45 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 7 Αυγούστου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι το Ιράν, η τέταρτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, δεν θα σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Προσφάτως το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 72,46 δολ. το βαρέλι.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σημείωσε χθες άνοδο 2% στο London Metal Exchange, ωθώντας την άνοδό του μέσα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στο 3,8%. Χθες οι τιμές του χαλκού στη Ν. Υόρκη, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 2,7%.