Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Αυγούστου 2006 07:43

Ανοδικά κινήθηκε ο χαλκός στη Σαγκάη

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε ο χαλκός στη Σαγκάη, μετά την απόρριψη της βελτιωμένης πρότασης για τις αυξήσεις μισθών από τους εργαζόμενους που απεργούν στο μεγαλύτερο ορυχείο στον κόσμο, το Εscondida της Χιλής, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι παγκόσμιες προμήθειες δεν θα καλύψουν τη ζήτηση του μετάλλου.

Την πρόταση καταψήφισε το 98% των 1.906 εργαζομένων που ψήφισαν, σύμφωνα με τον διευθυντή της ένωσης Σιπριάνο Ζουλουάγκα, σε τηλεφωνική του συνέντευξη. Η τιμή του χαλκού που χρησιμοποιείται σε καλώδια και αγωγούς, υπερδιπλασιάστηκε πέρυσι, καθώς η ζήτηση του μετάλλου από την Κίνα αναρριχήθηκε στα ύψη.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο έως 1.500 γιουάν, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 68.180 γιουάν (8.557 δολ.) ο μετρικός τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Το μέταλλο τις 10:56 π.μ., τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκε στα 68.080 γιουάν.

Η BHP Billiton Ltd. η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, προσφέρει υψηλότερους μισθούς και μπόνους στους εργαζομένους. Η εταιρεία, που κατέχει το 57,5% του ορυχείου Escondida, προχώρησε στο κλείσιμό του στις 18 Αυγούστου, μετά τον αποκλεισμό των δρόμων που οδηγούν σε αυτό, από τους απεργούς, σταματώντας τις προμήθειες του μετάλλου. Οι διαχειριστές του ορυχείου είπαν στις 16 Αυγούστου, ότι η απεργία κοστίζει στους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένης της BHP, της Rio Tinto Group και της Mitsubishi Corp., 16 εκατ. δολ. σε κέρδη ημερησίως.