Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Αυγούστου 2006 10:44

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου τα μέγιστα, σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο εβδομάδων, τονώνοντας την προοπτική μεγαλύτερων κερδών για την Total Sa και την Eni SpA.

Οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο και της Rio Tinto Group – της τρίτης μεγαλύτερης του κλάδου – κινήθηκαν ανοδικά μετά τις υψηλότερες τιμές του χαλκού και του χρυσού.

Ο Dow Jones Stoxx 600 Index σημείωσε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 331,78 μονάδες στις 8:10 π.μ. στο Λονδίνο. Ο Stoxx 50 κέρδισε επίσης 0,3% ενώ ο Euro Stoxx 50 αναρριχήθηκε σε ποσοστό 0,4%.

Η ανησυχία ότι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα απειλήσει την αύξηση των κερδών έστειλε φέτος τον Dow Jones Stoxx 600, 3,8% χαμηλότερα, από τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε στις 9 Μαΐου. Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, υποχώρησε κατά πάσα πιθανότητα στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού και οι μεγαλύτεροι φόροι μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Χθες, το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη σημείωσε άνοδο 1,8%, φθάνοντας στα 72,45 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας η μεγαλύτερη άνοδο από τις 7 Αυγούστου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, το Ιράν, δεν θα σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Προσφάτως το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 72,43 δολ. το βαρέλι.

Οι μετοχές της Total, της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, σημείωναν άνοδο 0,6%, φθάνοντας στα 53,65 ευρώ η μία και της Eni, της τέταρτης μεγαλύτερης του κλάδου, κέρδιζαν 0,5%, φθάνοντας στα 24,43 ευρώ η μία.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο έως 2,3% στη Σαγκάη, φθάνοντας στα 68.240 γιουάν (8.565 δολ.) ο μετρικός τόνος, μετά την απόρριψη της πρότασης για αύξηση μισθών και μπόνους από την BHP Billiton, από τα μέλη της ένωσης των εργαζομένων στο μεγαλύτερο ορυχείο στον κόσμο Escondida της Χιλής, που απεργούν.

Ο χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 627,79 δολ. η ουγγιά στης 10:50 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τριών ημερών. Χθες οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου σημείωσαν άνοδο 2,2%.