Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές μετά το σχόλιο τραπεζίτη της Federal Reserve των ΗΠΑ, ότι τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να αυξηθούν για να περιοριστεί ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών όπως της Hon Hai Precision Industry Co. και της Samsung Electronics Co. σημείωναν απώλειες.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,3%, φθάνοντας στις 129,49 μονάδες στις 11:50 π.μ. στο Τόκυο. Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex διολίσθησε 1,3% και στη Ν. Κορέα ο Kospi σημείωσε απώλειες 1%, τις μεγαλύτερες μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,3%, φθάνοντας στις 16.132,05 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών καταναλωτικής πίστης κινήθηκαν πτωτικά μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Asahi, το οποίο ανέφερε ότι αρχές εξετάζουν τις πρακτικές δανεισμού της Acom Co., για δεύτερη φορά φέτος.

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στις ασιατικές αγορές, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι δείκτες στην Κίνα και τη Μαλαισία.

Χθες στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 σημείωσε άνοδο 0,1%. Περιορισμένα ήταν τα κέρδη μετά το σχόλιο του προέδρου της Federal Reserve στο Σικάγο, Michael Moskow, ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να αρχίσει πάλι την αύξηση του κόστους δανεισμού για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Αυτόν τον μήνα η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, μετά από 17 συνεχόμενες αυξήσεις την τελευταία διετία. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού ενδέχεται να αναγκάσει κάποιους Αμερικανούς να μειώσουν τις δαπάνες τους για ασιατικά αγαθά.