Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2006 07:20

Υποχώρησε η τιμή του αργού

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς φαίνεται ότι η μειωμένη ζήτηση στις ΗΠΑ ενδέχεται να διατηρήσει τα αποθέματα πάνω από τον μέσον όρο του καλοκαιριού και μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Εκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ ενδέχεται να δείξει ότι οι προμήθειες πετρελαίου μειώθηκαν λιγότερο του 0,5% την εβδομάδα που πέρασε σε σύγκριση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Το Ιράν, η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, είπε ότι θα αρχίσει «σοβαρές συνομιλίες», ανταποκρινόμενη στην προσφορά κινήτρων στης Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, υποχώρησε έως 35 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 72,75 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:56 π.μ. στη Σιγκαπούρη το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 72,80 δολ. το βαρέλι. Σήμερα οι τιμές του είναι 11% υψηλότερες από πέρυσι.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 20 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας χθες στα 73,10 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου που έληξαν χθες, σημείωσαν άνοδο 18 σεντς, ποσοστό 0,3%, για να κλείσουν στα 72,63 δολ. το βαρέλι.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, υποχώρησε 32 σεντς, φθάνοντας στα 72,92 δολ. το βαρέλι στις 10:41 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης στο ICE Futures.

Στις 11 Αυγούστου τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, ήταν 10% υψηλότερα από τον μέσον όρο πέντε ετών για την περίοδο, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείο Ενεργείας της χώρας.

Σημερινή έκθεση ενδέχεται να δείξει ότι οι προμήθειες υποχώρησαν την τελευταία εβδομάδα κατά 1,4 εκατ. βαρέλια, από 332 εκατ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 14 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου βρισκόταν στο 1,93 δολ. το γαλόνι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την άνοδό της 0,27 σεντς, στο 1,9393 δολ. το γαλόνι, χθες.