Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2006 07:53

Ιαπωνία: Μείωση του εμπορικού πλεονάσματος

ΜΕΙΩΣΗ, για δεύτερο μήνα τον Ιούλιο, σημείωσε το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, καθώς η βραδυκίνητη ανάπτυξη στον κόσμο μείωσε τη ζήτηση για εξαγωγές και οι εισαγωγές αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό.

Το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στα 859,9 δισ. γιέν (7,4 δισ. δολ.) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 37 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα διευρύνετο στα 950 δισ. γιέν.

Η ζήτηση για ιαπωνικά αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά από το εξωτερικό αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας, συρρικνώνεται. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Τoyota Motor Corp. εξάγουν περισσότερα αυτοκίνητα που καίνε λιγότερα καύσιμα στις ΗΠΑ, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να περιορίσουν την επίδραση της ανόδου των τιμών της βενζίνης.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 14,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λιγότερο της πρόβλεψης των 11 οικονομικών αναλυτών για αύξηση 15,3%. Οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν 16,8%, περισσότερο της πρόβλεψης για αύξηση 16,4%, ωστόσο χαμηλότερες από την αύξησή τους στον Ιούνιο σε ποσοστό 18,3%.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 116,36 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:35 π.μ. στο Τόκυο, από 116,43 γιέν που ήταν πριν από την ανακοίνωση του πλεονάσματος.

Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ περιορίστηκε ετησίως στο 2,5% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η άνοδο των τιμών της βενζίνης, περιόρισε τις δαπάνες των καταναλωτών. Η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, προβλέπεται να κινηθεί στα περίπου ίδια επίπεδα για το λοιπό του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.