Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2006 10:00

Nestle: Αύξηση των τιμών, 11% υψηλότερα κέρδη

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 11% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στον κόσμο, Nestle SA, μετά την αύξηση των τιμών του στιγμιαίου καφέ, Nescafe, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του δολαρίου που τροφοδότησε στην αύξηση των πωλήσεών της στις ΗΠΑ και την Ασία.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 4,15 δισ. ελβετικά φράγκα (3,36 δισ. δολ.) από 3,73 δισ. ελβετικά φράγκα, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της εταιρείας που εδρεύει στο Βιβέ, της Ελβετίας. Εξι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 4,05 δισ. ελβετικά φράγκα. Οι πωλήσεις της Nestle, σημείωσαν άνοδο επίσης 11%, φθάνοντας στα 47,1 δισ. ελβετικά φράγκα.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Peter Brabeck, αύξησε τις τιμές των προϊόντων, για να καταπολεμήσει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, της συσκευασίας και των εξόδων για τα προϊόντα φυσικής παραγωγής. Την ίδια ώρα η Nestle πραγματοποιεί ταχύτερες πωλήσεις στην Ασία και τις ΗΠΑ, όπου ο Brabeck δαπάνησε πλέον των 17 δισ. δολ. σε εξαγωγές τη χρονική περίοδο 2000-2003, καθώς η ανάπτυξη συρρικνώθηκε στην Ευρώπη.

Η Nestle, ευνοείται και από την άνοδο του δολαρίου έναντι του ελβετικού φράγκου. Το αμερικανικό νόμισμα ήταν 5,4% υψηλότερα έναντι του ελβετικού φράγκου κατά μέσον όρο το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με πέρυσι.

Η εταιρεία πραγματοποιεί περίπου το ήμισυ των εσόδων της στις ΗΠΑ ή σε οικονομίες που συνδέονται με αμερικανικά δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, όπου η ανάπτυξη υπερβαίνει την αντίστοιχη στην Ευρώπη. Η άνοδος του δολαρίου αυξάνει την αξία των εσόδων όταν μετατρέπεται σε ελβετικά φράγκα.

Οι μετοχές της Nestle σημείωσαν άνοδο 5,75 ελβετικά φράγκα, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 408,5 φράγκα η μία χθες στη Ζυρίχη. Συνολικά πέρυσι σημείωσαν άνοδο 16% την τέταρτη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 14 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Food Index, που σημείωσε άνοδο 11%.