Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2006 11:50

EFG International: Τριπλάσια κέρδη από τις εξαγορές

ΣΧΕΔΟΝ τριπλάσια αύξηση σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της EFG International, της ελβετικής τράπεζας των πλουσίων, καθώς προχώρησε στην πώληση μετοχών στο ευρύ κοινό και επεκτάθηκε μέσω εξαγορών.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 88,4 εκατ. ελβετικά φράγκα (71,5 εκατ. δολ.) ή 60 σεντίμ ανά μετοχή, από 30,4 εκατ. ελβετικά φράγκα ή 28 σεντίμ ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας που εδρεύει στη Ζυρίχη. Τα έσοδά της υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 288,6 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Η EFG, της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η ελληνική οικογένεια Λάτση, αύξησε πλέον των 20 δισ. ελβετικών φράγκων τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της μέσω εννέα εξαγορών τα δύο τελευταία χρόνια. Οι ελβετικές ανταγωνίστριές της, συμπεριλαμβανομένης της Vontobel Holding AG και της Bank Sarasin ανακοίνωσαν χθες υψηλότερα κέρδη από την αύξηση των αμοιβών της ιδιωτικής τραπεζικής. Η EFG ανακοίνωσε ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια, διπλασιάστηκαν στα 53,8 δισ. ελβετικά φράγκα.

Οι εξαγορές στις οποίες προχώρησε πέρυσι, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της, Λώρενς Χάουελ, περιλαμβάνουν τη βρετανική χρηματιστηριακή Allday, την Banque Monegasque de Gestion του Μονακό και σκέλη στο Μαϊάμι, τις Μπαχάμες και το Λονδίνο, μαζί με τις δραστηριότητες της Royal Bank of Scotland Group στο Λίχτενσταϊν.

Φέτος οι μετοχές της EFG έχουν σημειώσει άνοδο 5%, τη μισή από την αντίστοιχη που σημείωσε ο Bloomberg European Banks and Financial Services Index. Οι μετοχές της Sarasin έχουν σημειώσει άνοδο 32% και της Julius Baer Holding AG, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης διαχειρίστριας κεφαλαίων της Ελβετίας, σημείωσαν άνοδο 27%.

Τα λειτουργικά έξοδα υπερδιπλασιάστηκαν στα 173,9 εκατ. ελβετικά φράγκα, από 83,7 εκατ. φράγκα, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕFG, καθώς ο αριθμός των συμβούλων των πελατών της αυξήθηκε κατά 58%, στους 356.

Η τράπεζα σχεδόν διπλασίασε τον στόχο των υπό διαχείριση κεφαλαίων, στοχεύοντας σε μία αύξηση έως 125 δισ. φράγκα μέσα την επόμενη διετία, από τον προηγούμενο στόχο των 65 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η EFG, που ιδρύθηκε το 1995, άντλησε 1,4 δισ. ελβετικά φράγκα για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της, μετά την πώληση μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας, τον Οκτώβριο.