Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 11:01

Ποιοι λόγοι οδηγούν σε έκρηξη εξαγορών και συγχωνεύσεων

Συνεχίζοντας το δυναμικό momentum του 2017, το 2018 προδιαγράφεται ακόμη μία χρονιά με εκρηκτική δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων, με την αξία των συμφωνιών που έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές του έτους να υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Από την έντυπη έκδοση

Tων Αγγελικής Κοτσοβού και Έφης Τριήρη

Συνεχίζοντας το δυναμικό momentum του 2017, το 2018 προδιαγράφεται ακόμη μία χρονιά με εκρηκτική δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων, με την αξία των συμφωνιών που έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές του έτους να υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Πρόκειται για τη δυναμικότερη εκκίνηση έτους όλων των εποχών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2000, τότε που στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου είχαν ανακοινωθεί συμφωνίες συνολικού ύψους 940 δισ. δολαρίων και σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 23 ετών (στα 546 δισ. δολάρια).

Έχοντας ως βασική ώθηση μεγα-συμφωνίες -όπως η εξαγορά, ύψους 70 δισ. δολαρίων, της Express Scripts από τον αμερικανικό ασφαλιστικό όμιλο Cigna, ή η εξαγορά της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Innogy από τον γερμανικό όμιλο υπηρεσιών κοινής ωφελείας Ε.ΟΝ- μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων ξεπέρασε το φράγμα του ενός τρισ. δολαρίων, σε μια ένδειξη ότι και το 2018 αναμένεται να είναι ακόμη μία δυναμική χρονιά συμφωνιών, με στρατηγικούς αναλυτές και στελέχη επενδυτικών τραπεζών να προβλέπουν ότι και φέτος η συνολική δραστηριότητα θα υπερβεί το όριο των τριών τρισ. δολαρίων, για πέμπτη διαδοχική χρονιά.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»