Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, τα μέγιστα, σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Sony Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά τη μείωση των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα συρρικνωθεί.

Οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο και της PetroChina Co., της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Κίνας, κινήθηκαν πτωτικά μετά τα κέρδη τους, που διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index απώλεσε 1%, φθάνοντας στις 128,33 μονάδες στις 11:50 π.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση από τις 7 Αυγούστου. Και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν κινήθηκαν πτωτικά.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε 1,3%, φθάνοντας στις 15.948,24 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία.

Χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση της National Association of Realtors ότι οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό 6,33 εκατ. τον Ιούλιο. Ο δείκτης ήταν ο χαμηλότερος από τον Ιανουάριο του 2004 και χαμηλότερος των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών για 6,55 εκατομμύρια.

Οι μετοχές της James Hardie Industries NV και της Rinker Group Ltd., που αντλούν περίπου το 80% των κερδών τους από τον κλάδο κατοικιών στις ΗΠΑ, κινήθηκαν πτωτικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Οι μετοχές της Sony, κατασκευάστριας του φορητού παιχνιδιού PSP, υποχώρησαν 3,1%, φθάνοντας στα 5.090 γιέν η μία. Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, σημείωναν απώλειες 1,6%, φθάνοντας στα 636.000 ουόν η μία.