Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 11:31

Από κρησάρα θα περάσουν οι εισηγήσεις των εκτιμητών

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άρχισε, καθώς οι 250 εκτιμητές που έχουν διοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσαν τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές σε περίπου 10.000 ζώνες σε όλη τη χώρα.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άρχισε, καθώς οι 250 εκτιμητές που έχουν διοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσαν τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές σε περίπου 10.000 ζώνες σε όλη τη χώρα.

Εισηγήσεις φέρνουν αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές στο 60% των ζωνών, δηλαδή σε 6.070 ζώνες, μειώσεις στο 23% ή σε 2.300 ζώνες, ενώ στο υπόλοιπο 17% δεν υπάρχει καμία μεταβολή. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυξήσεων καταγράφεται στο Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές, ενώ σε Μακεδονία και Θράκη οι περισσότερες μειώσεις.

Διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση αυτές δεν θα είναι και οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν, αφού χθες ολοκληρώθηκε ουσιαστικά το πρώτο βήμα. Οι εν λόγω εισηγήσεις θα μπουν σε δεύτερη φάση στο «μικροσκόπιο» της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί με στόχο να διορθώσει λάθη, στρεβλώσεις ή αδικίες που τυχόν θα εντοπιστούν στις προτεινόμενες αξίες. Γεγονός που σημαίνει ότι εάν οι αυξήσεις που προτείνουν οι εκτιμητές κατά μέσο όρο κινούνται στο 20% η Δευτεροβάθμια Επιτροπή μπορεί να περιορίσει την αύξηση στο 15%, ενώ, αντίθετα, όπου οι μειώσεις είναι σε υψηλά επίπεδα π.χ. στο 15% μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή στο 10%, ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις που θα φέρουν σοβαρές ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ.

Συγκρίσεις στοιχείων

Για τον λόγο άλλωστε αυτό και η Δευτεροβάθμια Επιτροπή θα κάνει συγκρίσεις χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων.

Το τελικό πάντως πόρισμα της ανωτέρω Επιτροπής θα παραδοθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θα λάβει και τις τελικές - οριστικές αποφάσεις για τις νέες τιμές που θα ισχύσουν στη χώρα.

Η όλη διαδικασία θα πρέπει φυσικά να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο αμέσως μετά το Πάσχα, οπότε και θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και με βάση αυτές θα υπολογιστεί και ο φετινός ΕΝΦΙΑ, το εισπρακτικό αποτέλεσμα του οποίου δεν αλλάζει ούτε φέτος, αφού παραμένει σταθερό στα 2,65 δισ. ευρώ.

Με βάση τις εισηγήσεις των εκτιμητών, όπως ανέφερε και η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου μιλώντας στο Ρ/Σ Κόκκινο, δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές στον ΕΝΦΙΑ, ενώ υποστήριξε ότι «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».

Όπως είπε, μέχρι χθες, τελευταία ημέρα της υποβολής, είχαν κατατεθεί στοιχεία για το 99% των περιοχών, δηλαδή μόλις 56 ζώνες παραμένουν χωρίς εκτίμηση, αλλά και περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ορεινές, με πολύ λίγους κατοίκους κτλ.

Με βάση τα στοιχεία που παρέδωσαν χθες οι εκτιμητές στο υπουργείο Οικονομικών, μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σε πολλές περιοχές της επαρχίας, ενώ στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας μειώσεις εμφανίζονται στο 34% των ζωνών.

Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε και η κ. Παπανάτσιου, τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο, ενώ αυξήσεις καταγράφονται σχεδόν σε όλες τις περιοχές που έχουν σχέση με τον τουρισμό.

Σταθερός ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τους περίπου 20 φόρους ακινήτων που επηρεάζονται από τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών, αυτός που ενδιαφέρει περισσότερο είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος, που θα υπολογιστούν με τις νέες τιμές που θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Από τους δύο αυτούς φόρους βεβαιώνονται περίπου 3,15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος, από τον οποίο το Δημόσιο προβλέπει να εισπράξει φέτος περίπου 650 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται επί ακινήτων συνολικής αξίας περίπου 600 δισ. ευρώ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η παραμικρή μείωση των αντικειμενικών αξιών μπορεί να προκαλέσει δημοσιονομικό άνοιγμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί κυρίως μέσω του συμπληρωματικού φόρου. Ειδικά δε στην περίπτωση που μειωθούν έστω και οριακά οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λαϊκές περιοχές και στα χωριά, όπου θα υπάρξουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, εισφέροντας στα δημόσια ταμεία περίπου 650 εκατ. ευρώ. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, ενώ στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείο είναι να διατηρηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα οι συντελεστές μέχρι 500.000 ευρώ και να αυξηθούν σημαντικά για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, έτσι ώστε να καλυφθεί τυχόν «τρύπα» από τη μείωση του κύριου φόρου.

Αυξομειώσεις

Παράγοντες της κτηματαγοράς, αλλά πρόσφατα και η ΠΟΜΙΔΑ, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ανέφεραν ότι οι εκτιμητές έχουν εισηγηθεί στις περισσότερες περιοχές της Αττικής αυξομειώσεις 10% έως 15%, όπως σε Μαρούσι, Μελίσσια, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Ηλιούπολη. Σε περιοχές όπως η Εκάλη, το Ψυχικό, η Φιλοθέη, όπου οι τιμές παρά την κρίση δεν «βυθίστηκαν» σημαντικά σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες, οι μειώσεις δεν αναμένεται να υπερβούν το 25%, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές δεν θα δουν σημαντική μεταβολή και στα ποσά του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν.

Μεγάλες βέβαια αυξήσεις που προσεγγίζουν και το 40% αναμένονται, σύμφωνα πάντα με τους παράγοντες της κτηματαγοράς, σε νησιά των Κυκλάδων με έντονη τουριστική δραστηριότητα όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, η Κρήτη αλλά και σε περιοχές-φιλέτα της Αττικής που προσελκύουν επενδύσεις στον χώρο του real estate, όπως ο Λαιμός της Βουλιαγμένης και η Γλυφάδα. Συνοικίες όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του φαινόμενου Airbnb, αναμένονται επίσης αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Από την άλλη πλευρά, στις λεγόμενες φθηνές ή λαϊκές περιοχές με τιμές ζώνης της τάξης των 600 και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% - 30%. Έτσι, η ελάχιστη τιμή ζώνης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 800 ευρώ.