Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 09:27

Hutchison Whampoa: Διπλάσια κέρδη από την πώληση σκέλους

ΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη από την πώληση μεριδίου του σκέλους των λιμένων σε συνδυασμό με τη μείωση των ζημιών από το σκέλος των δικτύων τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, εμφάνισε η Hutchison Whampoa Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία του δισεκατομμυριούχου του Χονγκ Κονγκ, Λι Κα Σινγκ.

Τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν στα 18,8 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (2,4 δισ. δολ. ΗΠΑ) ή 4,41 δολ. Χ.Κ. ανά μετοχή, από 9,4 δισ. δολ. Χ.Κ. (αναθεωρημένα στοιχεία) ή 2,21 δολ. Χ.Κ. ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Κατά μέσον όρο επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 19 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ.

Η Hutchison εμφάνισε κέρδη 24,4 δισ. δολ. Χ.Κ. από την πώληση 1/5 του σκέλους των λιμένων της, του μεγαλύτερου στον κόσμο, στην PSA International Pte της Σιγκαπούρης. Οι ζημίες του σκέλους των δικτύων 3G της εταιρείας στην Ευρώπη, ανάγκασαν τον Λι, να βασιστεί στην αύξηση της πώλησης περιουσιακών στοιχείων για υψηλότερα κέρδη.

Το σκέλος 3 Group είχε ζημίες 12 δισ. δολ. Χ.Κ. προ φόρων και τόκων το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, 40% λιγότερα από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο Λι, 78 ετών, ο δέκατος πλουσιότερος επιχειρηματίας στον κόσμο, με περιουσία 18,8 δισ. δολ. ΗΠΑ, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, έχει επενδύσει 25 δισ. δολ. από το 2000 για τη δημιουργία δικτύου 3G στην Ευρώπη, με σκέλη στη Βρετανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, τη Νορβηγία και την Σουηδία. Η Hutchison κάλυψε ζημίες του 3 Group με την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Οι μετοχές της Hutchison σημείωσαν άνοδο 0,2%, φθάνοντας στα 74,1 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία σήμερα το πρωΐ, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Φέτος, έχουν σημειώσει ελαφρά διαφοροποίηση έναντι ανόδου 15% του δείκτη Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η Hutchison είπε ότι θα καταβάλει προμέρισμα 51 σεντς του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ, ανά μετοχή, το ίδιο που είχε καταβάλει και την προηγούμενη χρήση.