Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 09:38

Γερμανία: Στα ύψη οι κατασκευές το β' τρίμηνο

ΣΤΑ ύψη αναρριχήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο οι δαπάνες του τομέα κατασκευών της Γερμανίας, τα μέγιστα σε μία δεκαετία, οδηγώντας την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οι επενδύσεις στις κατασκευές αναρριχήθηκαν 4,6% το δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου, τα μέγιστα από το δεύτερο τρίμηνο του 1996, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Βισμπάντεν. Το ΑΕΠ, αυξήθηκε 0,9% το δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου, όταν είχε αυξηθεί 0,7%, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση από τις 14 Αυγούστου.

Ο αδικαιολόγητα ψυχρός καιρός κράτησε μακριά τους εργαζόμενους από τις κατασκευές το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η δραστηριότητα αναρριχήθηκε στα ύψη όταν ο καιρός έγινε πιο ζεστός τον Απρίλιο. Ενώ η οικονομία της Γερμανίας οδεύει να σημειώσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2000, ενδέχεται να συρρικνωθεί το 2007, καθώς υποχωρεί η αύξηση των εξαγωγών και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, καθώς και οι φόροι, περιορίζουν τις δαπάνες στο εσωτερικό.

Ο δείκτης Ifo της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, προφανώς μειώθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, καθώς οι ανησυχίες για την συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης διογκώθηκαν, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Ο δείκτης κατά πάσα πιθανότητα υποχώρησε στο 104,8 από 105,6 τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις 43 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η ανακοίνωση του Ifo θα γίνει σήμερα στις 10 π.μ., ώρα Φραγκφούρτης.