Συνθήκες συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προχωρήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά στην υλοποίηση ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με το σύνολο των θεσμικών γραμμών, με όλα, δηλαδή, τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης, δημιουργεί η σχετική πρόταση - πρωτοβουλία του προέδρου του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) Γιώργου Στασινού.
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Συνθήκες συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προχωρήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά στην υλοποίηση ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με το σύνολο των θεσμικών γραμμών, με όλα, δηλαδή, τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης, δημιουργεί η σχετική πρόταση - πρωτοβουλία του προέδρου του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) Γιώργου Στασινού.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συμφώνησαν καταρχήν στην αναγκαιότητα μια τέτοιας εφαρμογής και στη λογική να ενταχθεί σε μία ενιαία εθνική αναπτυξιακή στρατηγική.
Εξηγώντας την πρότασή του υπό την ονομασία «ONEclickLIS» ο κ. Στασινός σημείωσε πως «αυτή τη μεταρρύθμιση τη θέλει ο κάθε πολίτης που ταλαιπωρείται στις υπηρεσίες και η αγορά που δυσκολεύεται να αδειοδοτήσει μια επένδυση. Μπορεί να αποτελέσει μια εθνική πρωτοβουλία και να μην είναι μια μνημονιακή υποχρέωση όπως έχουμε συνηθίσει».
Πρόσθεσε πως «στόχος του 'ONEclickLIS', είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από τον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τι επιτρέπεται ή όχι, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που θέλει».
«Σήμερα για μια άδεια δόμησης ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται να αποταθεί σε ένα πλήθος δημόσιων υπηρεσιών, που δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα όλη αυτή η διαδικασία να χρειαστεί από 5 έως 30 μήνες... Οι συνέπειες είναι οι γνωστές, γραφειοκρατία, μεγάλο κόστος, διαφθορά, άνιση μεταχείριση, ταλαιπωρία. Και στο τέλος, απλά δεν γίνεται η επένδυση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ και συμπλήρωσε ότι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης που προτείνει το ΤΕΕ εάν ξεκινήσει σήμερα θα μπορεί να είναι έτοιμος το 2020, καλύπτοντας σε ποσοστό το 70 έως 80% των δεδομένων.
Γ. Σταθάκης: Προτεραιότητα η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογίων
«Εθνική στρατηγική και προτεραιότητα της Κυβέρνησης» αποτελεί η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός μεταφέροντας χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανέδειξε ταυτοχρόνως τη σημασία τόσο της πρότασης του προέδρου του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, όσο και την αποτελεσματικότητα του ΤΕΕ στην δημιουργία και λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών.
Ο κ. Σταθάκης μεταξύ άλλων τόνισε: «Με το ΤΕΕ υπάρχει στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς. Αποτελεί φορέα που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση σημαντικών ηλεκτρονικών και ψηφιακών δραστηριοτήτων. Τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, την έκδοση οικοδομικών αδειών (τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη και η σχετική υπουργική απόφαση), την πλατφόρμα επιλογής των ελεγκτών δόμησης, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και την ηλεκτρονική καταγραφή των αυθαιρέτων μετά την 28η Ιουλίου του 2011».
Επίσης ο κ. Σταθάκης μιλώντας για το Κτηματολόγιο χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που προωθείται με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών. «Στον ηλεκτρονικό χάρτη της Επικράτειας σύντομα θα προστεθούν τα εμπράγματα δικαιώματα του κάθε ενός σημείου. Έτσι ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και ο εμπλουτισμός των υπηρεσιών "e-πολεοδομία 3" όπου κάθε δήμος αποτυπώνει την πολεοδομική του κατάσταση»
Κλείνοντας, τόνισε: «Το υπουργείο μας ανέλαβε την οργάνωση όλων των διαθέσιμων δεδομένων, τόσο για τη χωροταξία όσο και τα γεωφυσικά δεδομένα, υπό το καθεστώς μιας ειδικής γραμματείας που ιδρύθηκε με αποκλειστικό αντικείμενο την αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων, όλων των κατηγοριών. Είναι ενδιαφέρον και εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι στην ιδέα μιας εθνικής στρατηγικής σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες».
Κυρ. Μητσοτάκης: Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του ΤΕΕ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε στην ομιλία του «πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του ΤΕΕ και συμβολικό άλμα στο μέλλον, που θα καταδείξει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν συνδέονται κατ’ ανάγκην με τις μειώσεις συντάξεων ή την αύξηση των φόρων ή άλλες δημοσιονομικού τύπου παρεμβάσεις».
Τόνισε πως «η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο ασχέτως της διαφορετικής φιλοσοφίας που μπορεί κάποιος να έχει για την ίδια την ανάπτυξη».
Διαμορφώνοντας το πνεύμα συναίνεσης στην εκδήλωση του ΤΕΕ ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλω να σχολιάσω εκτενώς αυτά τα οποία είπε ο υπουργός διότι δεν είναι σήμερα το πεδίο για κομματική αντιπαράθεση. Και πιστεύω ότι σε πολλά από αυτά τα ζητήματα μπορούμε να βρούμε αυτά τα οποία μας ενώνουν και όχι αυτά τα οποία μας χωρίζουν».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «όταν μιλάμε για μια επένδυση, ο χρόνος είναι χρήμα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνάντηση του με τον Εμίρη του Κατάρ, με τον οποίο όπως είπε συζήτησαν εκτενώς για τις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, καθώς και τις ευκαιρίες για σημαντικές επενδύσεις.
«Όταν τον ρώτησα», είπε ο κ. Μητσοτάκης «ποιος είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγων ο οποίος εμποδίζει μια μεγάλη οικονομική δύναμη, όπως είναι το Κατάρ, μέσω των κρατικών του κεφαλαίων, να επενδύσει στην Ελλάδα, δεν μου ανέφερε ούτε την αξία των περιουσιακών στοιχείων, ούτε τη φορολογία, ούτε τις εισφορές στην εργασία. Αντικειμενικά εμπόδια και τα τρία. Στάθηκε, μόνο, στα μεγάλα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που αφορούν στις διαδικασίες αδειοδότησης. Ίσως διότι και ο ίδιος, μέσω της οικογένειας του, έχει πικρή εμπειρία από το τι σημαίνει να προσπαθεί κανείς να επενδύσει στην πατρίδα μας».
«Κατά συνέπεια», συνέχισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να γνωρίζει που μπορεί να χτίζει, τι μπορεί να χτίζει και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χτίζει, αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο. Και αυτό ασχέτως της διαφορετικής φιλοσοφίας που μπορεί κάποιος να έχει για την ίδια την ανάπτυξη. Μπορεί κάποιος να έχει πιο αυστηρές αντιλήψεις για το τι πρέπει να γίνεται κάπου και κάποιος άλλος πιο χαλαρές».
Στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης του ΤΕΕ πραγματοποιήθηκε επίσης ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Φάμελλου και Στασινού.
«Έχουμε ταύτιση απόψεων και πιθανά και ταυτότητα εργαλείων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος αναφερόμενος στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, σημειώνοντας πως πρόταση του Επιμελητηρίου έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά στις πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιεί και προωθεί το υπουργείο για ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
Ο κ. Φάμελλος πρότεινε να αναλάβει το ΤΕΕ πρωτοβουλίες και να προετοιμάσει προτάσεις για την υλοποίηση του κομβικού έργου της Ηλεκτρονικής Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από τον πρόεδρο του ΤΕΕ. Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος συμπεριέλαβε στην πρόταση νέας συνεργασίας προς το ΤΕΕ, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεδομένων στο πλαίσιο των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει το ΤΕΕ στην ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, για την υλοποίηση των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων όπως επίσης ότι προωθεί το έργο και έχει και προτάσεις για την χρηματοδότηση του.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ από την πλευρά του έθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και ανέλαβε δημόσια δέσμευση εντός εξαμήνου το ΤΕΕ να διαμορφώσει ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων προς το ΥΠΕΝ για την Ηλεκτρονική Περιβαλλοντική Αδειοδότηση και τα ψηφιακά Τοπικά Χωρικά Σχέδια.
Εκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και των ομιλητών, στην εκδήλωση παρέστησαν o βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Απόστολος Καραναστάσης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Όθωνας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας των ΑΝΕΛ Ευθύμιος Δρόσος, οι βουλευτές της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Σκρέκας, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Ντίνος Μακέδος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΚΜ Πάρις Μπίλιας, μέλη των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ, στελέχη Υπουργείων και φορέων της δημόσιας διοίκησης, εκπρόσωποι των εργοληπτικών και μελετητικών οργανώσεων, επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων τεχνικών και τουριστικών επιχειρήσεων, στελέχη συμβουλευτικών και χρηματοοικονομικών φορέων κα.