Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 11:35

Γερμανία: Υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

ΜΕΙΩΣΗ για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, σημάδι ότι οι υψηλότεροι φόροι, οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού και η συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, θα περιορίσουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ινστιτούτου Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, που προέκυψε από τις απαντήσεις 7.000 στελεχών, υποχώρησε στο 105 από το 105,6 τον Ιούλιο. Συνολικά 43 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στο 104,8. Το Ifo λέει ότι ο δείκτης υποχώρησε τρεις συνεχόμενες φορές, μετά τα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών στα οποία αναρριχήθηκε τον Ιούνιο και στο 106,8, γεγονός που παραδοσιακά καταδεικνύει χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη.

Η οικονομία της Γερμανίας, που έχει τις καλύτερες επιδόσεις από το 2000, ενδέχεται να συρρικνωθεί το επόμενο έτος, καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να σηματοδοτεί την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομία των ΗΠΑ να συρρικνώνεται, η εμπιστοσύνη μεταξύ των επενδυτών στη Γερμανία, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών αυτόν τον μήνα.

Η μεγαλύτερη άνοδος των δαπανών στον κλάδο των κατασκευών σε μία δεκαετία βοήθησε την οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% το δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου του έτους, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, στο Βισμπάντεν. http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/08/24/1230773.htm .