Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 12:20

China Construction: Εξαγοράζει την Bank of America στο Χονγκ Κονγκ

ΠΟΣΟΝ 9,7 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (1,24 δισ. δολ.) γιτην αγορά της Bank of America (Asia) Ltd. προχωρώντας στη μεγαλύτερη εξαγορά κινεζικής εταιρείας, κάνει η τρίτη μεγαλύτερη δανείστρια της Κίνας, China Construction Bank Corp.

Το διοικητικό συμβούλιο υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 100% της τράπεζας που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ σε μετρητά, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Εως τις 31 Δεκεμβρίου, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της Bank of America Asia ανήρχοντο σε 49 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ.

Η εξαγορά δίνει στην κινεζική τράπεζα 17 καταστήματα στο Χονγκ Κονγκ και το Μακαόυ. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας επιδιώκουν να αυξήσουν τον αριθμό των καταστημάτων τους στο εξωτερικό διαφοροποιώντας τα κέρδη τους και βελτιώνοντας την κερδοφορία τους, καθώς ο ανταγωνισμός από τις ξένες τράπεζες, όπως την Citigroup Inc. και την HSBC Holdings Plc, αυξάνεται.

Η Bank of America, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας μετά την Citigroup, αγόρασε το 9% της Construction Bank τον Ιούνιο του 2005, αντί του ποσού των 3 δισ. δολαρίων.

Τον Μάρτιο ο πρόεδρος της Construction Bank, Guo Shuqing, είχε πει ότι θέλει να αγοράσει μια τράπεζα στο Χονγκ Κονγκ. Η κινεζική φίρμα άντλησε 9,2 δισ. δολ. ΗΠΑ από τη δημόσια εγγραφή της πέρυσι.

Η Construction Bank απέτυχε τον Ιανουάριο να αγοράσει το τραπεζικό σκέλος της Asia Financial Holdings Ltd., μετά την προσφορά της Public Bank Bhd., της τρίτης σε μέγεθος δανείστριας της Μαλαισίας, ύψους 4,5 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ, για την εξαγορά του.