Λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που κρύβει η εφαρμογή του νέου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS 17) από τις ασφαλιστικές εταιρείες παρουσίασε η EY Ελλάδος σε ειδική εκδήλωση, που οργάνωσε.
Λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που κρύβει η εφαρμογή του νέου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS 17) από τις ασφαλιστικές εταιρείες παρουσίασε η EY Ελλάδος σε ειδική εκδήλωση, που οργάνωσε.
Το νέο πρότυπο εκδόθηκε τον Μάιο του 2017 και θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουρίου 2021. Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση «IFRS 17: Η νέα εποχή και οι προκλήσεις για τα ασφαλιστικά συμβόλαια» το πρότυπο θα αποτελέσει τη σημαντικότερη αλλαγή των τελευταίων 20 ετών για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς απαιτεί από τις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν πλήρως τις χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις.
«Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν μία μεγάλη πρόκληση μέχρι το 2021: το IFRS 17. Μπορεί τα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι την εφαρμογή του νέου Προτύπου να φαίνονται πολλά, ωστόσο ο αντίκτυπός του έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητός» ανέφερε στην εκδήλωση ο Κώστας Σταθόπουλος, εταίρος στο Τμήμα Υπηρεσιών Διασφάλισης της ΕΥ Ελλάδος. «Η πολυπλοκότητα του νέου προτύπου, ο χρόνος, η προσπάθεια, αλλά και οι πόροι που απαιτεί η εφαρμογή του IFRS 17, θα χρειαστεί ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με ξεκάθαρα βήματα, προκειμένου να καταφέρουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να φέρουν σε πέρας ένα πολύ απαιτητικό έργο» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, υπεύθυνος αναλογιστικών υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος σχολίασε πως το νέο πρότυπο δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στις χρηματοοικονομικές αναφορές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αλλά σε όλες τις πτυχές του οργανισμού. «Οι προκλήσεις πολλές, γι’ αυτό και η οργάνωση θα αποτελέσει το ‘κλειδί’ για να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις τεχνικές, αλλά και πρακτικές αλλαγές που φέρνει το IFRS 17. Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να επενδύσουν χρόνο, αλλά και πόρους στην ενσωμάτωση του νέου προτύπου, προκειμένου να ανταποκριθούν» κατέληξε.
Οι τρεις μέθοδοι μέτρησης του προτύπου:
Στα επόμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις αυτές στα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους – μία διαδικασία που απαιτεί σημαντικό χρόνο και προσπάθεια. Οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν τον οργανισμό στο σύνολό του και οι επιπτώσεις θα χρειαστεί να επικοινωνηθούν σε ένα ευρύ φάσμα εσωτερικών και εξωτερικών ενδιαφερομένων. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΥ Ελλάδος προτείνει έξι δράσεις:
naftemporiki.gr