Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2006 00:01

Καθοδική η Wall Street

ΚΑΘΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι δείκτες στη Wall Street εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων δανεισμού και την ενδεχόμενη περαιτέρω αύξησή τους. Παράλληλα, η έκθεση για πτώση στις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ έδειξε επιβράδυνση τον προηγούμενο μήνα, επηρεάζοντας αρνητικά τη Wall, καθώς θεωρείται ενδεικτική όσον αφορά στην αξιολόγηση της Φέντεραλ Ριζέρβ περί επιβράδυνσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

ΚΑΘΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι δείκτες στη Wall Street εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων δανεισμού και την ενδεχόμενη περαιτέρω αύξησή τους.

Παράλληλα, η έκθεση για πτώση στις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ έδειξε επιβράδυνση τον προηγούμενο μήνα, επηρεάζοντας αρνητικά τη Wall, καθώς θεωρείται ενδεικτική όσον αφορά στην αξιολόγηση της Φέντεραλ Ριζέρβ περί επιβράδυνσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Ενδοσυνεδριακά οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατέγραφαν πτώση. Η Home Depot σημείωσε πτώση 1% όπως και οι μετοχές της ανταγωνιστικής Lowe Cos Inc. Η μετοχή της Apple Computer Inc. παρουσίασε απώλειες κατά 1,4%.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην Ευρώπη χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo της Γερμανίας, αν και η πτώση της Wall Street λίγο πριν από το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων «έκλεψε» μέρος από τα κέρδη της ημέρας.

«Τα χθεσινά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης ήταν καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, μετά μάλιστα από την πρόσφατη πτώση του δείκτη ZEW της Γερμανίας σε χαμηλά πενταετίας. Το γεγονός ότι ο δείκτης παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο αποτελεί θετικό σημάδι για ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο», σχολίασαν αναλυτές.

Στα ύψη εκτινάχθηκαν, επίσης, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών Sanpaolo IMI και Banca Intesa και γενικότερα του χρηματοοικονομικού τομέα μετά την είδηση ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης. Ο δείκτης MIB 30 της Ιταλίας ενισχύθηκε 1,2%, χάρη στην προοπτική συγχώνευσης μεταξύ των δύο παραπάνω τραπεζών.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Swatch. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,35%, ενώ ο δείκτης DJ Stoxx 50 με άνοδο 0,33%. Ο βρετανικός FTSE 100 παρουσίασε κέρδη 0,16%, στις 5.869,10 μονάδες. Ο Χetra DAX έκλεισε στις 5.775,54 μονάδες με άνοδο 0,67%, όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι, ο οποίος έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,59%, στις 5.112,85 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei τερμάτισε με απώλειες 1,25% εν μέσω αυξημένης ανησυχίας ότι η μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας, η αμερικανική, ενδέχεται να συρρικνωθεί.