Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2006 10:14

Iαπωνία: Χαμηλότερη η αύξηση του πληθωρισμού

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ των προβλέψεων αύξηση σημείωσαν τον Ιούλιο οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία, περιορίζοντας τις εικασίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για δεύτερη φορά φέτος. Τα κρατικά ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών.

Ο δομικός πληθωρισμός αναρριχήθηκε 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 29 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει άνοδο 0,5%.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού ενδέχεται να αναγκάσει την Bank of Japan να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά την αύξησή τους για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, τον περασμένο μήνα.

Η απόδοση των ομολόγων πενταετούς διάρκειας υποχώρησε κατά 9,5 μονάδες βάσης στο 1,19% στις 2:40 μ.μ. στο Τόκυο, τα μέγιστα, από τον Νοέμβριο του 2003. Το γιέν υποχώρησε στα 116,84 έναντι του δολαρίου, από 116,48 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό.

Η άνοδος κατά 0,2% των τιμών, που δεν περιλαμβάνουν τα νωπά τρόφιμα, παρέμεινε αμετάβλητη έναντι του Ιουνίου, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.