Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2006 13:06

Βρετανία: Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε δύο χρόνια

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα δύο ετών, αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Βρετανίας, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν τα μέγιστα, περισσότερο από τρεις φορές του ρυθμού του προηγούμενου τριμήνου.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,8% από το πρώτο τρίμηνο, όταν αυξήθηκε 0,7%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας σήμερα στο Λονδίνο. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στο 2,6% από το 2,3%. Οι προβλέψεις ήταν οι ίδιες με την αρχική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου.

Η αύξηση των τιμών κατοικιών και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αύξησαν τις δαπάνες των καταναλωτών, που αποτελούν τα 2/3 της οικονομίας που αναπτύσσεται 56 τρίμηνα. Η Bank of England αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε δύο χρόνια στις 3 Αυγούστου και οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση φέτος, καθώς ο πληθωρισμός διατηρείται πάνω από τον στόχο του 2%.

Οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν 1%, αποτελώντας τα ¾ της αύξησης του ΑΕΠ. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε δύο χρόνια, έναντι 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Οι κρατικές δαπάνες αναρριχήθηκαν 1%, από το πρώτο τρίμηνο, όταν είχαν αυξηθεί μόλις 0,1%.