Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2006 13:43

Προς εβδομαδιαία άνοδο ο χαλκός

ΣΤΟΝ περιορισμό των απωλειών που σημείωσε δύο εβδομάδες στο Λονδίνο, οδεύει ο χαλκός, καθώς εικάζεται ότι η απεργία που μείωσε την παραγωγή στο μεγαλύτερο ορυχείο στον κόσμο, το Escondida της Χιλής, θα επεκταθεί και σε άλλα ορυχεία.

Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο Spence της BHP Billiton Ltd. στη Χιλή, ενδέχεται να κατέβουν σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μισθών, μαζί με τους μεταλλωρύχους που άρχισαν να απεργούν στις 7 Αυγούστου, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του προέδρου της ένωσης των εργαζομένων, Andres Ramirez. Διαπραγματεύσεις επίσης θα γίνουν αργότερα μέσα στο έτος με τους εργαζομένους και την κρατική εταιρεία της Χιλής, Codelco τη μεγαλύτερη εταιρεία χαλκού στον κόσμο.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 140 δολ., ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 7.570 δολ. ο μετρικός τόνος στις 10:46 π.μ., στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Πιθανόν κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του χαλκού κατά 1,2% μέσα στην εβδομάδα. Το μέταλλο, έχει σημειώσει φέτος άνοδο 72% και στις 11 Μαΐου, διαπραγματεύθηκε στα 8.800 δολ. ο τόνος.

Η παραγωγή θα υστερήσει φέτος της ζήτησης, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές συμπεριλαμβανομένης και της UBS. Οι καταναλωτές ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα για να καλύψουν τις ελλείψεις. Τα αποθέματα που παρακολουθεί το London Metal Exchange, αυξήθηκαν 0,4%, στους 124.825 τόνους, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωσή του. Το ύψος τους είναι λιγότερο από την παγκόσμια κατανάλωση τριών ημερών.

Οι τιμές στο Λονδίνο ενδέχεται να αυξηθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με 14 αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News στις 23 Αυγούστου. Επτά προέβλεψαν άνοδο, έξι είπαν ότι η τιμή του χαλκού θα υποχωρήσει και ένας είπε ότι το μέταλλο θα σημειώσει ελαφρά διαφοροποίηση.

Στα λοιπά μέταλλα, το νικέλιο σημείωσε άνοδο 400 δολ., ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 29.300 δολ. ο τόνος. Η τιμή του οδεύει για πέμπτη εβδομαδιαία άνοδο, μετά τη μείωση των αποθεμάτων του. Στις 22 Αυγούστου το μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 29.950 δολ. ο τόνος, τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 19 ετών.

Το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 21 δολ., φθάνοντας στα 2.506 δολ. ο τόνος και ο μόλυβδος αυξήθηκε 13 δολ., στα 1.223 δολ. ο τόνος. Ο κασσίτερος κέρδισε 30 δολ., φθάνοντας στα 8.580 δολ. ο τόνος και ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 50 δολ., φθάνοντας στα 3.380 δολ. ο τόνος.