Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές για τέταρτη ημέρα, οδεύοντας να σημειώσουν τις μεγαλύτερες συνεχείς απώλειες σε έξι εβδομάδες, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ, θα μειώσει τη ζήτηση των καταναλωτών στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της περιφέρειας. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., οδηγούσαν την πτώση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,4%, φθάνοντας στις 126,97 μονάδες στις 12:01 μ.μ. στο Τόκυο, διευρύνοντας τις απώλειες τριών ημερών στο 1,9%. Η πτώση τεσσάρων ημερών θα είναι η μεγαλύτερη από την αντίστοιχη έξι ημερών που σημειώθηκε την περίοδο που έληξε στις 18 Ιουλίου.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,7%, φθάνοντας στις 15.831,72 μονάδες. Οι μετοχές της Softbank Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών Internet υψηλής ταχύτητας της χώρας κινήθηκαν πτωτικά, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nikkei Financial Daily, το οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία κατέβαλε περίπου διπλάσια για το σκέλος της Vodafone Group Plc, απ΄ό,τι αυτό πραγματικά άξιζε.

Απώλειες σημείωναν οι μετοχές της KT&G Corp., της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, μετά το τέλος της συμμαχίας των επενδυτών Carl Icahn και Warren Lichtenstein, καθιστώντας πιο εύκολη τη μείωση των μεριδίων τους.

Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στη Ν. Κορέα, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν και τη Ν. Ζηλανδία, ενώ ανοδικά κινήθηκαν στις λοιπές αγορές της περιφέρειας.

Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε την εβδομάδα που πέρασε, μετά τις εκθέσεις για τις πωλήσεις κατοικιών, που κατέδειξαν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Τα στοιχεία για τη βιομηχανία και την απασχόληση αυτήν την εβδομάδα, ενδέχεται να δείξουν το κόστος της διατήρησης του ελέγχου των τιμών.