Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2006 07:42

Σε επίπεδα ρεκόρ το ευρώ έναντι του γιέν

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε το ευρώ έναντι του γιέν, καθώς εικάζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Οι επενδυτές αξιοποιούν τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της Ιαπωνίας για την αγορά γιέν και τα πουλούν για να αγοράσουν μετοχές που αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις σε άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου και του ευρώ. Οι πωλήσεις ώθησαν χαμηλότερα το γιέν που είχε τον χειρότερο μήνα σε επιδόσεις έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, από την έναρξη της υποχώρησής του τον Μάρτιο. Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των γερμανικών ομολόγων διετούς διάρκειας και των ιαπωνικών, ήταν σήμερα η μεγαλύτερη μέσα σε ένα έτος.

Το ευρώ αναρριχήθηκε στα 149,85 γιέν στις 12:30 μ.μ. στο Τόκυο, από 149,58 γιέν που ήταν στις 25 Αυγούστου στη Ν. Υόρκη, τα χαμηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ευρώ τον Ιανουάριο του 1999. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ θα αγγίξει τα 150,20 γιέν αυτήν την εβδομάδα.

Εναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2799 από 1,2753 δολάρια.