Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2006 07:55

Ανοδικά κινήθηκε ο χαλκός στη Σαγκάη

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε ο χαλκός στη Σαγκάη, για πρώτη ημέρα μέσα σε τέσσερις, καθώς εικάζεται ότι η απεργία στο ορυχείο Escondida της BHP Billiton Ltd. στη Χιλή, θα επεκταθεί και σε άλλα, επηρεάζοντας περισσότερο τις προμήθειες του μετάλλου παγκοσμίως.

Η παραγωγή στο Escondida, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο υποχώρησε, μετά την έναρξη της απεργίας των εργαζομένων στις 7 Αυγούστου, με αίτημα την αύξηση των μισθών. Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα έχουν αργότερα μέσα στο έτος συνομιλίες με την διοίκηση της μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, την κρατική εταιρεία της Χιλής, Codelco.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, έως 540 γιουάν, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 68.020 γιουάν (8.532 δολ.) ο μετρικός τόνος. Στο μέσον της συνεδρίασης το μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 67.930 γιουάν.

Η απεργία στο ορυχείο Escondida έχει μειωθεί κατά 50%. Πριν την έναρξη της το ορυχείο παρήγαγε το 8,5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ο χαλκός σε μετρητά στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης σημείωσε άνοδο έως 0,4%, φθάνοντας στα 68.490 γιουάν ο τόνος.

Τα συμβόλαια του χαλκού για τον Δεκέμβριο υποχώρησαν 0,12 σεντς, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 3,4275 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 12:14 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το London Metal Exchange, το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο Μετάλλων στον κόσμο, θα είναι σήμερα κλειστό λόγω εθνικής εορτής.