Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2006 08:39

Intesa: 29,6 δισ. ευρώ για την ανταγωνίστριά της Sanpaolo

ΣΧΕΔΙΑ για την αγορά της μικρότερης ανταγωνίστριάς της, Sanpaolo IMI SpA, αντί του ποσού των 29,6 δισ. ευρώ (37,8 δισ. δολ.) κάνει η Banca Intesa SpA, με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, με περίπου 13 εκατ. πελάτες.

Η Intesa προσέφερε 3,115 των μετοχών της ή 15,78 ευρώ, για κάθε μία μετοχή της Sanpaolo, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο τραπεζών στις 26 Αυγούστου. Η προσφορά είναι 2% χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος των μετοχών της Sanpaolo που εδρεύει στο Τορίνο, στα 16,10 ευρώ η μία. Οι μετοχές της Sanpaolo βρίσκονται 9,8% υψηλότερα από τη στιγμή που οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν τις σκέψεις συγχώνευσής τους. Οι μετοχές της Intesa, με έδρα το Μιλάνο, σημείωσαν άνοδο 8,5%.

Η εξαγορά, που θα είναι η μεγαλύτερη μεταξύ τραπεζών στην Ευρώπη, από το 2000, όταν η Royal Bank of Scotland Group Plc κατέβαλε 37,8 δισ. δολ. για την απόκτηση της National Westminster Bank Plc in 2000, και θα δημιουργήσει μία ιταλική τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία περίπου 65 δισ. ευρώ, που θα συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Intesa, Corrado Passera, θα διοικεί μία συνδυασμένη τράπεζα που θα έχει τους διπλάσιους πελάτες που έχει η UniCredit SpA στην Ιταλία, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων. Η Intesa και Sanpaolo θα έχουν περίπου το 20% της τραπεζικής αγοράς της χώρας. Εως το 2009, προβλέπεται να έχει κέρδη 7 δισ. ευρώ.

Η Intesa θα εκδώσει 5,84 δισ. νέες μετοχές στο πλαίσιο της εμπορικής συναλλαγής, η οποία εκτιμάται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2006 με αρχές 2007, σύμφωνα με τις δύο τράπεζες. Οι μέτοχοι θα ψηφίσουν για τη συγχώνευσή τους τον Δεκέμβριο.

Η Gruppo Banca Leonardo SpA και η Merrill Lynch & Co. είναι οι σύμβουλοι της Intesa στην εμπορική συναλλαγή, ενώ σύμβουλος της Sanpaolo είναι η Citigroup.