Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2006 12:23

BHP: Προς αύξηση της παραγωγής στο Escondida της Χιλής

ΤΗΝ αύξηση της παραγωγής χαλκού, στο ορυχείο της Escondida στη Χιλή, το μεγαλύτερο του κόσμου, θα επιδιώξει η BHP Billiton, καθώς περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι σε αυτό επέκτειναν την απεργία τους, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής στο ήμισυ για τέταρτη εβδομάδα.

Το ορυχείο ενδέχεται να προσπαθήσει να προσλάβει περισσότερους εργαζόμενους σε αντικατάσταση εκείνων που απεργούν, αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας, Alejandra Wood. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν σχέδια έναρξης των διαπραγματεύσεων από τη διοίκηση ή τους εκπροσώπους των απεργών, οι οποίες πάγωσαν στις 21 Αυγούστου, μετά την απόρριψη της προσφοράς της BHP για αυξήσεις από τους απεργούς.

«Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή στην παρούσα φάση», είπε η Wood. Τώρα η παραγωγή είναι στο 50% των επιπέδων πριν την απεργία. Η παραγωγή στη μονάδα όπου ο χαλκό εξευγενίζεται, είναι 15%, σύμφωνα με την ίδια.

Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο που παρήγαγε πέρυσι το 8,5% του χαλκού παγκοσμίως, άρχισαν να απεργούν στις 7 Αυγούστου με αίτημα την αύξηση των μισθών. Επιδιώκουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη της εταιρείας, μετά την αναρρίχηση των τιμών του μετάλλου σε επίπεδα ρεκόρ φέτος.

Η ΒHP, που έχει στην κυριότητά της το 57,5% του ορυχείου, ανακοίνωσε αύξηση 63% των κερδών της στο σύνολο της χρήσης στα 10,45 δισ. δολ., την περασμένη εβδομάδα. Οι ιδιοκτήτες του ορυχείου Escondida, στους οποίους περιλαμβάνεται η Rio Tinto Group και η Mitsubishi Corp. έχουν πει ότι η απεργία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών ημερησίως κατά 16 εκατ. δολάρια.

Οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη αυξήθηκαν για πρώτη ημέρα σε τέσσερις, καθώς ανησυχία ότι οι ανταγωνίστριες εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επίσης προβλήματα με απεργίες. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα έχουν συνομιλίες αργότερα μέσα στο έτος με τη διοίκηση της μεγαλύτερης μεταλλουργίας χαλκού στον κόσμο, της κρατικής Coldelco της Χιλής.

Ο χαλκός για παράδοση Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο έως 570 γιουάν ο τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 68.050 γιουάν (8.537 δολ.) ο μετρικός τόνος. Στη 1:59 μ.μ., στη Σαγκάη, ο χαλκός διαπραγματεύθηκε στα 67.910 γιουάν ο τόνος.