Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2006 12:45

Αύξηση επιδόματος ανεργίας κατά 40% και επίδομα θέρμανσης ζήτησε η ΓΣΕΕ

Να επανεξετάσει τη θέση της και να συμμετάσχει στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, ζήτησε από την ηγεσία της ΓΣΕΕ, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, μετά το τέλος της συνάντησης του Πρωθυπουργού με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσιτουρίδης, αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και εποικοδομητική, υπογράμμισε ότι την τελευταία διετία η ανεργία μειώνεται σταθερά και πως αυξάνονται σημαντικά οι κοινωνικές δαπάνες, όπως αποδεικνύεται και από τον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2006 που παρουσιάζεται αύριο.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον κ. Καραμανλή, που έγινε παρουσία των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική, σημειώνοντας ότι το κύμα της ακρίβειας, η έξαρση της ανεργίας των νέων, η υπονόμευση του ασφαλιστικού και η κακή κατάσταση στα πανεπιστήμια, αποτελούν την καλύτερη κρίση για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Όπως είπε, η ΓΣΕΕ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, όπως η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 600 ευρώ για κάθε εισόδημα μέχρι 11 χιλιάδες ευρώ και 300 ευρώ για τα εισοδήματα από 11 έως 15 χιλιάδες ευρώ, καθώς και αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 15 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, πρότεινε αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 40% και επιμήκυνση επί ένα χρόνο της χορήγησής του καθώς και επιπλέον αύξηση 20% το δεύτερο χρόνο με επιπλέον χρονική παράταση.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό πλαίσιο η ΓΣΕΕ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα παρουσιάσει, όπως είπε, σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας.

Ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΣΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς για τη σχέση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ, ο κ. Παναγόπουλος παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι «οι μισθωτοί έχουν συγκεκριμένα προβλήματα και δεν ενδιαφέρονται για τις σχέσεις του Πουπάκη με τον Παναγόπουλο, αλλά ενδιαφέρονται εάν είναι χρήσιμη η συνεργασία τους για τα προβλήματα των εργαζομένων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης, εξέφρασε τη λύπη του γιατί στη σημερινή συνάντηση δεν υπήρξε κοινό υπόμνημα αιτημάτων, παρ’ όλο που υπήρχε συμφωνία για τα περισσότερα απ' αυτά και έκανε λόγο για «περιτύλιγμα σκοπιμοτήτων από την περιστασιακή πλειοψηφία που δημιουργεί πρόβλημα στην ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος».

Ο κ. Πουπάκης σημείωσε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι χρειάζεται να υπάρχει καλή συνεργασία στη ΓΣΕΕ και είπε ότι η ΔΑΚΕ έχει εκφράσει τις διαφωνίες της με την οικονομική πολιτική. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται αναδιανομή του εισοδήματος σε χαμηλόμισθους και ανέργους.

Ο πρόεδρος της Αυτόνομης Παρέμβασης κ. Αλέκος Καλύβης, τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η πολιτική, που από το 1990 φορτώνει τους εργαζόμενους με βάρη και δίνει προνόμια στους εργοδότες. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι ζουν σε άλλη πραγματικότητα ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν εντάσεις και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε όλα τα ειδύλλια υπάρχουν και καβγαδάκια».

Τέλος, ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος, έκανε λόγο για «πυροτεχνήματα» που θα εξαπολύσει ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και κάλεσε τους εργαζόμενους μέσα από τις διαδηλώσεις και τα συνθήματα του ΠΑΜΕ στις 9 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές να στείλουν ηχηρό μήνυμα στο δικομματισμό.