Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2006 16:27

Πιστωτικές διευκολύνσεις και δωρεάν κρατική αρωγή στους πυρόπληκτους

Πιστωτικές διευκολύνσεις και δωρεάν κρατική αρωγή για την αποκατάσταση ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Λακωνία, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και οριοθετεί τα όρια της πληγείσης περιοχής.

Στην οριοθετούμενη περιοχή περιλαμβάνονται 18 Δημοτικά Διαμερίσματα τριών Δήμων. Συγκεκριμένα:

- Τα Δημοτικά Διαμερίσματα (Δ.Δ.) Δρυμού, Κοκκάλας, Κότρωνα, Λαγίας και Πυρρίχου του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

- Τα Δ.Δ. Δροσοπηγής, Καλυβίων, Καρβελά, Καρυουπόλεως, Νεοχωρίου, Σκαμνακίου, Σκουταρίου και Χωσιαρίου του Δήμου Γυθείου.

- Τα Δ.Δ. Βάχου, Γέρμας, Καρέας, Κελεφά και Κρυονερίου του Δήμου Οιτύλου.

Χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή που αποτελείται κατά 1/3 από δωρεάν κρατική αρωγή και 2/3 από άτοκο δάνειο για την ανακατασκευή κτηρίων που κατέρρευσαν ή κρίνονται κατεδαφιστέα ή κτηρίων των οποίων η δαπάνη επισκευής κρίνεται υπέρμετρη (ασύμφορα) ή για την επισκευή κτηρίων που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές.

Η διάρκεια εξόφλησης των δανείων είναι 15ετής, ενώ η πρώτη δόση θα καταβληθεί είκοσι τέσσερις (24) μήνες μετά την έγκριση της δανειακής σύμβασης.

Η χορήγηση της Στεγαστικής Συνδρομής θα γίνεται με τους ακόλουθους βασικούς όρους:

Ι. για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση

α) Για κτήρια που έχουν χρήση κατοικίας 450 ευρώ/τ.μ και με ανώτατο όριο δανειοδοτούμενης επιφάνειας τα 120 τ.μ ανά χωριστή ιδιοκτησία.

β) Για κτηρια που έχουν χρήση επαγγελματικού χώρου η στεγαστική συνδρομή ανέρχεται στο ποσό των 280 ευρώ/ τ.μ. και για δανειοδοτούμενη επιφάνεια μέχρι 120 τ.μ, ήτοι μέχρι του ποσού των 33.600 ευρώ για τα πρώτα 150 τ.μ.

ΙΙ. για επισκευή

α) Για την επισκευή ζημιών στα «μη φέροντα» στοιχεία κτηρίων το ποσό της συνδρομής φτάνει μέχρι 130 ευρώ/τ.μ και μέχρι συνολικού εμβαδού 120 τ.μ. ανά χωριστή ιδιοκτησία.

β) Για την επισκευή ζημιών στο «φέροντα» οργανισμό κτηρίων μέχρι 170 ευρώ/τ.μ. χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

γ) Στην περίπτωση που η ζημιά ήταν σωρευτική (τόσο στο «φέροντα», όσο και στα «μη φέροντα») θα καταβάλλεται ποσό μέχρι 280 ευρώ/τ.μ.

Ειδικές ρυθμίσεις και διαφορετικά ποσά ισχύουν για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση και επισκευή σε μεγαλύτερες επιφάνειες επαγγελματικών χώρων, καθώς και για ιδιαίτερες κατηγορίες κτισμάτων, όπως οι αποθήκες και οι βοηθητικοί χώροι, οι αγροικίες, τα υπόγεια, τα ημιτελή, όσα ανήκουν στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ, τα διατηρητέα και παραδοσιακά κλπ.

Το ποσό της συνδρομής για ανακατασκευή θα αναληφθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει ολόκληρη την κρατική αρωγή και το μισό του δανείου και καταβάλλεται με την υπογραφή της σύμβασης δανείου, ενώ η δεύτερη καταβάλλεται όταν θα έχουν εκτελεστεί εργασίες κατασκευής του φέροντος οργανισμού κλπ.

Το ποσό της συνδρομής για επισκευή χορηγείται σε δύο δόσεις επίσης. Η πρώτη περιλαμβάνει ολόκληρο το δάνειο και καταβάλλεται με την υπογραφή της σύμβασης δανείου και η επόμενη περιλαμβάνει το υπόλοιπο ποσό της κρατικής αρωγής και καταβάλλεται με την εκτέλεση των εργασιών. Πόσο μέχρι 3.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής είναι το κτήριο να χρησιμοποιείται και οι ζημιές να έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές και όχι από άλλες αιτίες (εγκατάλειψη, παλαιότερες ζημιές, κακοτεχνίες ή ατέλειες).

Και για Χαλκιδική

Aνάλογη απόφαση υπέγραψε ο κ. Σουφλιάς και για τη Χαλκιδική. Στην οριοθετούμενη πληγείσα περιοχή περιλαμβάνονται οι Δήμοι Παλλήνης και Κασσάνδρας.