Απολύτως αναγκαία χαρακτηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, Γενς Μπάστιαν, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.
Απολύτως αναγκαία χαρακτηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, Γενς Μπάστιαν, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.
«Πρέπει να βρούμε τώρα μια βιώσιμη λύση, ώστε να μη χρειαστεί να ξανασυζητήσουμε το ίδιο θέμα και πάλι. Κανένας επενδυτής δεν θα επενδύσει εάν δεν βλέπει μια (τέτοια) προοπτική. Θα γίνονται πολύ λίγες επενδύσεις, όσο επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη του χρέους» τόνισε οικονομολόγος Γενς, επί διετία μέλος της Task Force (ομάδας δράσης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, όπου και ζει και εργάζεται.
Όσον αφορά στη μεταμνημονιακή εποχή, διατυπώνει την άποψη ότι η λεγόμενη καθαρή έξοδος είναι προτεραιότητα, αλλά είναι απολύτως σκόπιμο να υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας. «Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να επαναχρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές. Ιδίως εάν αυξηθούν ξανά τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων».
Για το θέμα του αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια, ο κ. Μπάστιαν λέει: «Καμιά χώρα δεν επιτρέπεται να ενταxθεί στην ΕΕ, εάν αμφισβητεί τα σύνορα, όπως επίσης και να το συζητά υποθετικά», ενώ για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ σημειώνει ότι «είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων να βρεθεί μια λύση, διαφορετικά θα χάσουν το τρένο για την ΕΕ. Για τα Σκόπια είναι σημαντικότερο, διότι θέλουν να ενταχθούν και στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, αλλιώς θα αναβληθεί και πάλι η ένταξή τους».
Στο ερώτημα γιατί, ενώ η Κίνα ήδη επενδύει στην Ελλάδα, η Ευρώπη ανακάλυψε τώρα τη γεωστρατηγική θέση της, απαντά: «Η Κίνα διάβασε την Ελλάδα διαφορετικά από την Ευρώπη, η οποία με τις προτάσεις λιτότητας επικεντρώθηκε σε ένα μονόδρομο. Η Κίνα ανακάλυψε δυνατότητες και προοπτικές και γι αυτό έβαλε το χέρι στην τσέπη».