Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 15:19

Υπερδιπλάσια αναπτυξιακά κονδύλια για Β. και Ν. Αιγαίο

Τον υπερδιπλασιασμό των κονδυλίων που θα διατεθούν στα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Τον υπερδιπλασιασμό των κονδυλίων που θα διατεθούν στα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ειδικότερα, από τα 50 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός των δύο ειδικών προγραμμάτων, λόγω της μεγάλης ζήτησης έργων, αποφασίστηκε να αυξηθούν στα 102 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, θα χρηματοδοτηθούν 57 έργα προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και 44 έργα, προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σημειώνεται ότι οι πόροι προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 

Πέραν των παραπάνω κονδυλίων, στις δύο περιφέρειες θα υπαχθούν και έργα προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» που υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών. 

Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά αφορούν τους τομείς της οδοποιίας, της ύδρευσης και αποχέτευσης, του πολιτισμού, των υποδομών εκπαίδευσης , της αφαλάτωσης, του τουρισμού, των λιμενικών υποδομών, των υποδομών υγείας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. 

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά και τις μεταναστευτικές ροές. Τόνισε δε, ότι βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να αυξήσει τον προϋπολογισμό των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, καθώς υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση για την υλοποίηση έργων. 

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τη νέα πολιτική συνοχής, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το κριτήριο της νησιωτικότητας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη νέα κατανομή, (μετά από το 2020) των κοινοτικών κονδυλιών. 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτήρισε τη χθεσινή, πολύ σημαντική ημέρα για τα νησιά, καθώς ικανοποιήθηκε το αίτημα για την αύξηση των κονδυλίων για τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα. 

Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι προστίθενται πόροι για τις υποδομές των νησιών, ενώ γνωστοποίησε ότι θα τροποποιηθεί ο νόμος για τις συμβάσεις ώστε τα μικρά νησιά να μπορούν να έχουν συμβάσεις με φορείς της γενικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των έργων που χρειάζονται. Όπως εξήγησε ο ίδιος, φορείς του Δημοσίου είναι και τα επιμελητήρια, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, οι δήμοι οι περιφέρειες και άλλα.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των κονδυλίων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν λύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανάκαμψη των νησιών.

Αναφερόμενος στη νέα πολιτική συνοχής υπογράμμισε ότι η νησιωτικότητα δεν είναι μειονέκτημα αλλά χαρακτηριστικό, τονίζοντας ότι στον καθορισμό των κονδυλίων για την προγραμματική περίοδο μετά το 2020 θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εμφανίζεται να έχει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού είναι η πρώτη περιφέρεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώνεται συνεχώς τα τελευταία πέντε έτη.