Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Αυγούστου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΕΡΙΟΡΙΣΑΝ τις απώλειες τεσσάρων ημερών οι ασιατικές μετοχές, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Wal-Mart Stores Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης στον κόσμο, ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co. οδήγησαν τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών υψηλότερα.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index αναρριχήθηκε 1,1%, φθάνοντας στις 127,92 μονάδες στις 11:47 π.μ. στο Τόκυο, μετά από υποχώρηση τεσσάρων ημερών σε ποσοστό 2,6%. Ο κλάδος των εταιρειών της ενεργείας, συμπεριλαμβανομένης της Woodside Petroleum Ltd. ήταν ο μόνος που σημείωνε απώλειες μεταξύ των 10 κλάδων που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 1%, φθάνοντας στις 15.914,22 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιπές αγορές στην περιφέρεια, εκτός από τις Φιλιππίνες. Στα ύψη αναρριχήθηκαν οι μετοχές της Foster's Group Ltd., της μεγαλύτερης ζυθοποιΐας της Αυστραλίας μετά από δημοσίευμα σε εφημερίδα το οποίο ανέφερε ότι η InBev NV και η SABMiller Plc ενδέχεται να κάνουν προσφορά για την εξαγορά της.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ, μετά την υποχώρηση του αργού πετρελαίου κατά 2,6%, τη μεγαλύτερη από τις 10 Αυγούστου. Η Wal-Mart ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων της στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 2,7% τον Αύγουστο, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 1% έως 3%. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να σηματοδοτήσει αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ασίας.

Χθες το αργό πετρέλαιο υποχώρησε στα 70,61 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη. Κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα συμβόλαια του αργού διαπραγματεύθηκαν στα 70,54 δολ. το βαρέλι.