Στην πάγια θέση ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους «σε καμία περίπτωση δεν είναι αναγκαίο» επιμένει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας, που θα πραγματοποιήσει στη Γερμανία και περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Eκφράζει την πεποίθηση πως εάν η Ελλάδα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί να εξασφαλίσει τακτική χρηματοδότηση από τις αγορές.
Στην πάγια θέση ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους «σε καμία περίπτωση δεν είναι αναγκαίο» επιμένει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας, που θα πραγματοποιήσει στη Γερμανία και περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Eκφράζει δε την πεποίθηση πως εάν η Ελλάδα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί να εξασφαλίσει τακτική χρηματοδότηση από τις αγορές.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το 5ο success story εάν παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, κάτι που δεν αναγνωρίζεται πάντα στη Γερμανία» αναφέρει και προσθέτει: «οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, εάν αυτό είναι απαραίτητο και η χώρα παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων».
Υπενθυμίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στο τέλος μίας επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιπλέον επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF ή μεταφορά των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την κεντρική τράπεζα,εξηγεί και ξεκαθαρίζει: «Σίγουρα δεν θα χρειαστεί πρόσθετο κούρεμα».
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει προσκληθεί από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, να μιλήσει στο Οικονομικό Συμβούλιο των Χριστιανοδημοκρατών, ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο σε ενδεχόμενα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης, όπως και σε πιθανή αναδιάρθρωση χρέους χωρών.
Ο ESM Θα μπορούσε να είναι ένας «ουδέτερος συντονιστής των διαπραγματεύσεων» μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών και των χωρών, εξηγεί ο επικεφαλής του μηχανισμού, αν και εκφράζει επιφυλάξεις για τη δυνατότητα αυτόματης επιμήκυνσης των ομολόγων.
Αναφέρει επίσης ότι ο μηχανισμός θα μπορούσε στο μέλλον να παράσχει δάνεια μικρότερης διάρκειας και με χαλαρότερους όρους, με στόχο τη σταθεροποίηση μίας οικονομίας και τονίζει πως η λειτουργία του θα πρέπει να ενσωματωθεί στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά στο ρόλο της Γερμανίας, αναφέρει ότι θα παραμείνει «άγκυρα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας», μετά και την επανεκλογή της κ. Μέρκελ ως καγκελαρίου.