Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Αυγούστου 2006 18:38

Στα 11 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό

«Τα έσοδα από τον τουρισμό το 2005 έφθασαν στο 6,1% του ΑΕΠ, όταν την ίδια χρονιά οι εξαγωγές αγαθών έφθασαν στο 8% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα από τον τουρισμό έφθασαν το 2005 στα 11 δισ. ευρώ από 10,3 δισ. ευρώ το 2004, σημειώνοντας αύξηση 6,7%. Και οι αφίξεις, επίσης, σημείωσαν το 2005 σημαντική ανάκαμψη που έφθασε το 6,8%. Τα στοιχεία που έχουμε για φέτος είναι ενθαρρυντικά, αλλά βεβαίως δεν θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένα στοιχεία πριν κλείσει η χρονιά. Εχω τη βεβαιότητα ότι και με την καθοδήγηση της Φάνης, η τουριστική βιομηχανία μας θα σημειώσει ακόμη καλύτερες επιδόσεις στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά την συνάντηση που είχε την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

«Θα ήθελα να αναφερθώ και στα στοιχεία για τις εγκρίσεις του επενδυτικού νόμου. Το σύνολο των εγκρίσεων έχει φθάσει τα 2,3 δισ. ευρώ. Είναι 1.456 επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο και αυτές οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν 7.418 άμεσες θέσεις εργασίας. Από αυτές τις επενδύσεις, το 37% έχουν να κάνουν με τον τουρισμό», πρόσθεσε, ενώ η κα Πετραλιά ανέφερε ότι «κάθε ευρώ που δαπανά ο κάθε τουρίστας, η εθνική οικονομία κερδίζει άλλα δύο ευρώ. Φέτος, ήταν μια πολύ καλή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε για το πρώτο εξάμηνο.

Είχαμε μια μεγάλη αύξηση στις αφίξεις, τα τελικά όμως στοιχεία και τους αριθμούς θα τα δώσουμε μόλις τελειώσει η φετινή τουριστική περίοδος... Με τον κ. Υπουργό, συζητήσαμε για το νέο επενδυτικό νόμο. Με τον επενδυτικό νόμο που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, είχαμε 692 αιτήματα, συνολικού ύψους 2 δις 400.000 ευρώ και από αυτά έχουν ήδη εγκριθεί τα 433 αιτήματα.