Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2006 07:20

Στα χαμηλότερα μιας εβδομάδας ο χρυσός

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας διαπραγματεύθηκε ο χρυσός στην Ασία, μετά την υποχώρηση της τιμής του αργού πετρελαίου, κάτω από τα 70 δολ. το βαρέλι, περιορίζοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών στη Ν. Υόρκη, καθώς φαίνεται ότι μειώνεται η ζήτηση στις ΗΠΑ και οι εταιρείες πετρελαιοειδών ετοιμάζονται να επαναφέρουν τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις τους στον Κόλπο του μεξικό, καθώς απομακρύνεται η τροπική καταιγίδα «Ernesto». Ο χρυσός και το πετρέλαιο ακολουθούν φέτος σχεδόν ίδια πορεία.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχώρησε έως 1,58 δολ. ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 613,37 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκε στα 614,90 δολ. στις 11:41 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Οι τιμές σποτ αναρριχήθηκαν 19% φέτος, περισσότερο από την άνοδο του 15% που σημείωσαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη.

Χθες το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 70 δολ. το βαρέλι, μετά την έκθεση για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών. Οι τιμές του υποχώρησαν καθώς ο «Ernesto» απομακρύνθηκε προς τη Φλόριντα και την Καρολίνα, μακριά από τον Κόλπο του Μεξικό όπου παράγεται το 1/4 της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ. Το αργό πετρέλαιο στις 9:25 π.μ. στη Σιγκαπούρη, διαπραγματεύθηκε στα 69,99 δολ. το βαρέλι.

Ο χρυσός για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 4,60 δολ., ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 623,70 δολ. η ουγγιά κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:42 π.μ. ώρα Σύδνεϋ, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 623,50 δολ. η ουγγιά.