Στο κενό έχει πέσει μέχρι στιγμής το αίτημα της Ε.Ε. να εξαιρεθεί από το μέτρο επιβολής δασμών της Ουάσιγκτον, με τη Γερμανία να αντιδρά έντονα και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του μέτρου στην οικονομία της, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωνε ότι εργάζεται για την εξαίρεση της Αυστραλίας.
Από την έντυπη έκδοση
Των Έφης Τριήρη και Γιάννη Παγκαλιά
Στο κενό έχει πέσει μέχρι στιγμής το αίτημα της Ε.Ε. να εξαιρεθεί από το μέτρο επιβολής δασμών της Ουάσιγκτον, με τη Γερμανία να αντιδρά έντονα και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του μέτρου στην οικονομία της, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωνε ότι εργάζεται για την εξαίρεση της Αυστραλίας.
Το αίτημα της Ε.Ε. να εξαιρεθεί από το μέτρο της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν ικανοποιήθηκε, όπως γνωστοποίησε η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό απεσταλμένο στις Βρυξέλλες το Σάββατο. «Δεν μας δόθηκαν άμεσες σαφείς απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία προκειμένου να εξαιρεθούμε και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα» επεσήμανε η κ. Μάλμστρομ σε μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter. «Είμαστε στενός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και υπό αυτήν την ιδιότητα η Ε.Ε. πρέπει να εξαιρεθεί από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν», από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε η Ευρωπαία επίτροπος.
Εξηγήσεις ζητήθηκαν από τον αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, που μετέβη στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό με τη Σεσίλια Μάλμστρομ και τον υπουργό Οικονομίας της Ιαπωνίας Χιροσίγκε Σέκο.Η Ιαπωνία, όπως η Ε.Ε., αξιώνει να εξαιρεθεί από την επιβολή των τελωνειακών δασμών των ΗΠΑ. Από τους δασμούς εισαγωγής εξαιρέθηκαν μέχρι στιγμής ο Καναδάς και το Μεξικό, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κι άλλων εξαιρέσεων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ επισήμως την απόφασή του να επιβάλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Η Ευρώπη πραγματοποίησε εξαγωγές χάλυβα ύψους 5,3 δισ. ευρώ και αλουμινίου 1,1 δισ. ευρώ το 2017 προς τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Μπριγκίτε Τσίπρις προειδοποίησε ότι η δασμολογική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου θα έχει κόστος σε θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, διαμήνυσε ότι τόσο η Ευρώπη όσο κι άλλοι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου δεν θα πρέπει να επιτρέψουν τη μεταξύ τους διαίρεση.
«Οι πολιτικές του Τραμπ είναι μία έκφραση προστατευτισμού που προσβάλλει τους στενούς εταίρους όπως την Ε.Ε. και τη Γερμανία και περιορίζουν το ελεύθερο εμπόριο» τόνισε η κ. Τσίπρις σε ανακοίνωσή της. Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να συντονίσει τα βήματά της με την Κομισιόν, η οποία έχει ήδη ετοιμάσει κατάλογο με αντίμετρα σε μια σειρά από αμερικανικά προϊόντα.
Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, είναι ακόμη νωρίς να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις των δασμών στη γερμανική οικονομία, καθότι μόλις το 4,4% των εξαγωγών της χώρας καταλήγει στις ΗΠΑ.
Οι μεγάλες μονάδες παραγωγής χάλυβα στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία δεν πρόκειται να πληγούν βραχυπρόθεσμα, όπως εκτιμά ο πρωθυπουργός του κρατιδίου.
Ενώ όμως η Ε.Ε. και η Ιαπωνία βρίσκονται στην αναμονή για την εξαίρεσή τους από τους δασμούς, ο Ντόναλντ Τραμπ εργάζεται προκειμένου να εξαιρέσει την Αυστραλία, στενό εταίρο των ΗΠΑ.
Ο κ.Τραμπ είχε ήδη αναφερθεί στην Αυστραλία, με την επισήμανση ότι «θα κάνει κάτι». Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της Αυστραλίας στις ΗΠΑ έφθασαν πέρυσι την αξία των 314 εκατ. δολαρίων.
ΣΕΒ: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις στην παραγωγή
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, έχει επιφέρει ανησυχία στη μεταλλουργική βιομηχανία της χώρας μας, όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα έχουν στον κλάδο, αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα το ενδεχόμενο της γενίκευσης του προστατευτισμού μπορεί να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο και αυτό δεν θα αποβεί προς όφελος κανενός, όπως επισημαίνουν κύκλοι της βιομηχανίας.
Παράγοντες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΕΒ) τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Στην περίπτωση που τελικά η Ευρώπη δεν εξαιρεθεί από τις αποφάσεις αυτές ως στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, εντός των επόμενων 15 ημερών, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα καλέσει την Ε.Ε., με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής παραγωγής, να προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες:
α) προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO),
β) λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των εισαγωγών και
γ) στοχευμένα ‘’αντίμετρα’’ σε μια σειρά προϊόντων που προέρχονται από τις ΗΠΑ».
Πηγές του κλάδου ανέφεραν ακόμη ότι οι επιπτώσεις στην παραγωγή και τις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα θεωρούνται διαχειρίσιμες.
Πέραν του ότι δυσχεραίνεται περαιτέρω η δυνατότητα πρόσβασης στην αμερικανική αγορά, τις επιχειρήσεις απασχολούν και οι δευτερογενείς συνέπειες, που είναι η πιθανή αύξηση της προσφοράς των συγκεκριμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά από τις επιχειρήσεις (ευρωπαϊκές και τρίτων χωρών), που θα χάσουν μερίδια στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συμπίεση των τιμών.
Οι δασμοί θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και στις ΗΠΑ, καθώς η τοπική βιομηχανία δεν είναι σε θέση να παραγάγει την ποιότητα και ποσότητα των προϊόντων που απαιτούνται για την κάλυψη της ζήτησης, συνεπώς οι εισαγωγές θα συνεχιστούν σε υψηλότερες -λόγω των δασμών- τιμές.
Η τουρκική βιομηχανία αλουμινίου και χάλυβα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα, από τη στιγμή που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των προμηθευτών των ΗΠΑ.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει ανησυχία για αύξηση της προσφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά, προοπτική για την οποία ωστόσο αναμένεται να υπάρξει προληπτική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όσες επιχειρήσεις έχουν κλεισμένες παραγγελίες για την αμερικανική αγορά, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου να προλάβουν την εκτέλεσή τους, δεδομένου ότι οι νέοι δασμοί θα ισχύσουν σε 15 ημέρες.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ το 2017 διαμορφώθηκαν στα 117 εκατ. ευρώ.
Οι εξαγωγές αφορούν κυρίως ελάσματα και σωλήνες, που έφθασαν πέρυσι σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ.
Κινεζική αντίδραση
Οποιοσδήποτε εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα είναι καταστροφικός για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Ζονγκ Σαν, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου στην ανακοίνωση της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
«Σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχει νικητής» υποστήριξε. «Θα είναι καταστροφικός για την Κίνα, τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Η χώρα μου δεν θέλει και δεν πρόκειται να ξεκινήσει πρώτη έναν εμπορικό πόλεμο» τόνισε ο κ. Σαν, στέλνοντας όμως ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα: «Μπορούμε να διαχειριστούμε οποιαδήποτε πρόκληση και θα υποστηρίξουμε τα συμφέροντα τόσο της χώρας μας όσο και των πολιτών μας». Σημειώνεται ότι οι κινεζικές εξαγωγές χάλυβα προς τις ΗΠΑ ανέρχονται μόλις στο 3,3% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας.
Αυτό που έχει βρεθεί επανειλημμένως στο στόχαστρο του κ. Τραμπ, είναι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του με την Κίνα, που για το 2017 ανήλθε στα 375 δισ. δολάρια. Σε μία προσπάθεια συρρίκνωσης του ελλείμματος Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης που θα καταθέσει στο Πεκίνο, για μείωση του ελλείμματος κατά 100 δισ. δολάρια.
Ο Ζονγκ Σαν έκανε αναφορά και σε ένα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο σε σχέση με το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας του με τις ΗΠΑ. Όπως τόνισε, η χρήση διαφορετικών στατιστικών μεθόδων υπερεκτίμησε κατά 21% το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα την προηγούμενη χρονιά.