Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2006 16:56

Εντονες αντιδράσεις για τη χθεσινή απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ

Για εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ΟΤΕ κανει λόγο η ΓΣΕΕ καταγγέλοντας τη στάση του προέδρου και διευθ. συμβούλου του Οργανισμού, Παν. Βουρλούμη όσον αφορά την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).

Αφορμή για την αντίδραση της ΓΣΕΕ ήταν η χθεσινή απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ να δώσει από 1/1/2007 στους εργαζόμενους του ΟΤΕ μονομερώς την αύξηση 2,9% που αυτή έχει προτείνει στην ΟΜΕ-ΟΤΕ ενώ εξελίσσονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Όπως επισημαίνεται, «για μια ακόμη φορά ο κ.Βουρλούμης στον ΟΤΕ συνεχίζει να πρωτοτυπεί και να προκαλεί με τις αποφάσεις και τις ενέργειές του συνολικά το συνδικαλιστικό Κίνημα επιχειρώντας την κατάργηση των ΣΣΕ».

Η ΓΣΕΕ κατηγορεί τον κ. Βουρλούμη για εκβιαστική στάση, καταγγέλοντας ότι επί ένα εξάμηνο με δική του ευθύνη οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις με την ΟΜΕ-ΟΤΕ για τη νέα ΣΣΕ, απαιτώντας πριν από οτιδήποτε άλλο (αυξήσεις μισθών και των αιτημάτων που διεκδικεί η ΟΜΕ-ΟΤΕ), να προταχθεί και να συναποφασισθεί -όπως υποστηρίζει- η ανατροπή του Εσωτερικού Κανονισμού και η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ.

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση (υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών - Επικοινωνιών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας) να παρέμβει άμεσα και να επιβάλει στη διοίκηση του ΟΤΕ, την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης -όπως τη χαρακτηρίζει- απόφασης του δ.σ. και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ΟΜΕ ΟΤΕ για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ.

ΣΥΝ: Νόμος του Φαρ Ουέστ

Σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του δ.σ. του ΟΤΕ, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, μίλησε για νόμο του Φαρ Ουέστ.

Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει την ενέργεια της διοίκησης του ΟΤΕ ωμή παρέμβαση στις εξελισσόμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, παράνομη, γιατί παραβιάζει τον ισχύοντα νόμο 1876/90 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και εκβιαστική σε βάρος του συνδικάτου και των εργαζομένων του ΟΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση του ΟΤΕ έχει όλες τις αστικές και ποινικές ευθύνες γι αυτή την απόφασή της.

Πράλληλα όμως, όπως επισημαίνει, «η κυβέρνηση έχει όλες τις πολιτικές ευθύνες για το αντιδημοκρατικό και αντεργατικό όργιο που συντελείται στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας».