Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 08:57

Σε τροχιά σύγκρουσης με τα συνδικάτα ο Μακρόν

Aντιδράσεις προκαλούν μία σειρά κινήσεων του Γάλλου προέδρου, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να έρθει σε σύγκρουση με τα συνδικάτα της χώρας. 

Ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε διστάσει να ασκήσει κριτική στα εργατικά συνδικάτα, αλλά και τις επιχειρηματικές ενώσεις της Γαλλία και τον «προνομιακό», όπως τον χαρακτήριζε, ρόλο, που έχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής και της νομοθεσίας. «Δεν είναι αυτός ο ρόλς τους» είχε υπογραμμίσει και τώρα ένα χρόνο αφότου πέρασε το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου αποκαλύπτει με πράξεις τι εννοούσε. 

Πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε σχέδιο αναθεώρησης του εθνικού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης ύψους 32 δισ.ευρώ, με το οποίο το παίρνει από τα χέρια συνδικάτα και επιχειρηματικών ενώσεων, που το διαχειρίζονταν επί τέσσερις δεκετίες- βγάζοντας κέρδος από αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές τους. Η απόφαση έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις. 

«Διαβρώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και εργατικών σωματείων» δηλώνει στους Financial Times ο Ιβάν Ρικορντό, επικεφαλής διαπραγματευτής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT. 

Mετωπική αναμένεται να είναι και σύγκρουση για την αναδιάρθρωση του SNCF, του ζημιογόνου και υπερχρεωμένου οργανισμούς διαχείρισης σιδηροδρόμων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση ορισμένων επιδομάτων στους εργαζομένους του, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις και για τις περικοπές στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών. 

Τα γαλλικά συνδικάτα έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις για τις 22 Μαρτίου. 

ΠΗΓΗ: Financial Times