Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, οδεύοντας να σημειώσουν την πρώτη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο, μετά ανάπτυξη της οικονομίας της των ΗΠΑ, με ταχύτερο από ότι αναμενόταν ρυθμό το τελευταίο τρίμηνο, και τον χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις πληθωρισμό. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Samsung Electronics Co. και της Canon Inc., σημείωναν κέρδη.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 1%, φθάνοντας στις 129,23 μονάδες στις 10:51 π.μ. στο Τόκυο. Και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, που περιόρισε τις ανησυχίες ότι η οικονομία ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τη Fed 17 συνεχόμενες φορές.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 αναρριχήθηκε 1,5%, φθάνοντας στις 16.103,42 μονάδες, οδεύοντας να σημειώσει τα υψηλότερα κέρδη σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων. Οι μετοχές της

Konica Minolta Holdings Inc. οδηγούσαν την άνοδο μετά την υποχώρηση του γιέν έναντι του δολαρίου αλλά και τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ, αυξάνοντας την αξία των πωλήσεων των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό. Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι ανοιχτές αγορές στην Ασία. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά της Μαλαισίας, λόγω εθνικής εορτής.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικές μετοχές στη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, το οποίο αυξήθηκε 2,9% ετησίως από 2,5% των αρχικών προβλέψεων του περασμένου μήνα. Ο πληθωρισμός – εκτός των τροφίμων και των καυσίμων – αναρριχήθηκε 2,8%, λιγότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν άνοδο 2,9%.

Το ευρώ αναρριχήθηκε στα 150,61 γιέν και στα υψηλότερα επίπεδα από το ντεμπούτο του το 1999. Το δολάριο αγοράστηκε στα 117,34 γιέν από 116,90 γιέν που έκλεισε χθες κατά τη διαπραγμάτευσή του στο Τόκυο. Λίγο νωρίτερα το ευρώ άλλαξε χέρια στα 150,46 γιέν, ενώ το δολάριο αγοράστηκε στα 117,02 γιέν.