Τον κώδωνα του κινδύνου για τις διευρυνόμενες εισοδηματικές ανισότητες στο εσωτερικό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρούει η Παγκόσμια Τράπεζας. Όπως εξηγεί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντεινόμενη πολιτική δυσφορία και κοινωνική αναταραχή, ανατρέποντας τα οφέλη από το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των πλούσιων και φτωχότερων κρατών.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις διευρυνόμενες εισοδηματικές ανισότητες στο εσωτερικό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρούει η Παγκόσμια Τράπεζας. Όπως εξηγεί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντεινόμενη πολιτική δυσφορία και κοινωνική αναταραχή, ανατρέποντας τα οφέλη από το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των πλούσιων και φτωχότερων κρατών.
Σε συνέντευξή της στους Financial Times η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξηγεί πως η τεχνολογική αλλαγή δημιουργεί μεν περισσότερες θέσεις εργασίας για εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης σε αστικές περιοχές, που ανθούν, αλλά αποκλείει τους λιγότερο μορφωμένους.
Τα δεδομένα αυτά, προειδοποιεί η πρώην Επίτροπος, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν σοβαρές προκλήσεις σε μικρές και μεγάλες χώρες. Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκαλύπτει ότι οι χειρωνακτικές θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 15% τα τελευταία 15 χρόνια ανά την Ε.Ε., με τον ρυθμό εξάλειψής τους να είναι ιδιαίτερα υψηλός στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.
Έτσι ενώ το χάσμα ανάμεσα στα φτωχότερα και τα πλουσιότερα μέλη της Ε.Ε. γίνεται ολοένα και μικρότερο, η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στο εσωτερικό των χωρών ανοίγει. «Οι Ευρωπαίοι χαμηλού εισοδήματος μένουν πίσω. Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε άμεσα, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες» καταλήγει η Γκεοργκίεβα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times