Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 15:23

«Κλείδωσε» ο επενδυτής για Νηρέα και Σελόντα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ανακοίνωσης του προτιμητέου επενδυτή μεταξύ των δύο διεκδικητών: Amera Capital Management και Diorasis International, για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των εταιρειών Νηρέα και Σελόντα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντός των προσεχών εικοσιτετράωρων θα γνωστοποιηθεί ποια τελικά προσφορά επικράτησε. 

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
 
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ανακοίνωσης του προτιμητέου επενδυτή μεταξύ των δύο διεκδικητών: Amera Capital Management και Diorasis International, για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των εταιρειών Νηρέα και Σελόντα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντός των προσεχών εικοσιτετράωρων θα γνωστοποιηθεί ποια τελικά προσφορά επικράτησε. 

Με βάση τη φημολογία που επικρατεί τις τελευταίες ώρες, η πλάστιγγα φαίνεται ότι έγειρε υπέρ της προσφοράς της Amera, γεγονός που μένει να επιβεβαιωθεί και από την επίσημη τοποθέτηση των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαίωναν έως αργά χθες πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία είναι ότι αφού ολοκληρώθηκε ένας μίνι γύρος επαφών μεταξύ των συμβούλων του διαγωνισμού και των εκπροσώπων των δύο ενδιαφερόμενων επενδυτών, πραγματοποιήθηκε προχθές και η συνάντηση συμβούλων και τραπεζών κατά την οποία φαίνεται ότι «κλείδωσε» και η προτιμητέα πρόταση. Μέχρι και χθες κανείς από τους ενδιαφερομένους δεν δήλωνε ενήμερος αναφορικά με την απόφαση των τραπεζών και ως εκ τούτου θεωρείται ότι πολύ άμεσα, ενδεχομένως σήμερα ή αύριο, να υπάρξει η σχετική ανακοίνωση.

Τελικοί όροι
Με την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τις αποκλειστικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση των τελικών ορών του συμβολαίου πώλησης. Το τελικό πλαίσιο θα πρέπει να φέρει την έγκριση των τραπεζών, καθώς και τις σχετικές εισηγήσεις από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Θα ακολουθήσει η δημόσια πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών και οι λοιπές διαδικασίες συγχώνευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, χρειάζεται τουλάχιστον ενάμισης χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί ένας σχεδιασμός συγχώνευσης και να λειτουργεί το νέο σχήμα στο καθεστώς της «επόμενης μέρας». Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ίδιους, τα εκτιμώμενα κεφάλαια που πρέπει να «πέσουν» στο νέο σχήμα στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού αναπτυξιακού πλάνου ανέρχονται σε 50-70 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά την πρόταση της Amerra Capital Management, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει στο παρελθόν ο κ. Δημήτρης Βαλαχής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρομέδα (η οποία από τον Μάιο του 2016 ανήκει στον έλεγχο του επενδυτικού κεφαλαίου) περιλαμβάνει ένα λεπτομερές πλάνο το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων σημαντικές επενδύσεις για επανατοποθέτηση και ανάπτυξη προϊόντων στις διεθνείς αγορές, αναβάθμιση του εξοπλισμού και εν γένει ενίσχυση των εταιρειών. Χωρίς να αποκαλύψει το ύψος των προβλεπόμενων κεφαλαίων της πρότασης ο κ. Βαλαχής έχει επισημάνει ότι «η Amerra μπορεί να καλύψει χωρίς πρόσβαση σε νέο δανεισμό το εγχείρημα». 

Σε σχέση με τη πρόθεση διατήρησης των δύο εταιρειών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο βαθμό που περάσουν στα χέρια της Amerra, δεν έχει γνωστοποιηθεί η πρόθεση του επενδυτή, πάντως στην περίπτωση της Ανδρομέδα δεν υπήρξε τέτοια κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός στόχος της εξυγίανσης των δύο εκ των ισχυρών παιχτών της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειες είναι η δημιουργία ενός υγιούς σχήματος, το οποίο θα ενδυναμώσει τη θέση της ελληνικής παραγωγής στον παγκόσμιο χάρτη των αλιευμάτων.  Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των δύο ισχυρών εταιρειών του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αφορά στη μέχρι στιγμής μεγαλύτερη τραπεζική αναδιάρθρωση.