Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2006 11:07

Εθνική: Αυξημένα κατά 65% τα κέρδη α΄ εξαμήνου (2)

Σε 546 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2006 τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνοντας αύξηση κατά 65% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2005.

Αύξηση παρουσίασε η κερδοφορία του Ομίλου και σε τριμηνιαία βάση, καθώς τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν κατά το β’ 3μηνο σε 296 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 18% έναντι του α 3μήνου του 2006. ΄

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη του β΄3μήνου ενισχυμένα από τα έκτακτα κέρδη, ύψους 113 εκατ. ευρώ από την ολοκλήρωση των πωλήσεων των θυγατρικών του Ομίλου στη Β. Αμερική (Atlantic Bank of New York, National Bank of Greece Canada ) και παρά τις εφάπαξ δαπάνες της εθελουσίας σε θυγατρικές του Ομίλου ύψους 24 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της τράπεζας.

Δηλώσεις Τάκη Αράπογλου

«Tα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2006 επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά τη δυνατότητα της Εθνικής Τράπεζας να προσφέρει υψηλές αποδόσεις στους μετόχους της. Με απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 30%, ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζες συγκαταλέγεται στους πιο αποδοτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ευρώπης. Η υψηλή κερδοφορία που επιτεύχθηκε στο α! εξάμηνο είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και των προσπαθειών που έχουν γίνει για συγκράτηση των εξόδων».

«Η μέχρι σήμερα θετική πορεία του Ομίλου δεν αποτελεί για μας λόγο εφησυχασμού. Η επιτυχία της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 46% της Finansbank αλλά και οι διαφαινόμενες προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της παρουσίας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσουμε το στρατηγικό μας στόχο και να αναδείξουμε την Εθνική Τράπεζα ως το κορυφαίο πιστωτικό ίδρυμα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό του 34,5%, ακόμα δε και μετά την προσαρμογή των κερδών για τα παραπάνω έκτακτα αποτελέσματα υπερβαίνει το 30%, γεγονός που κατατάσσει την τράπεζα στην πρώτη θέση από πλευράς αποδοτικότητας στη χώρα μας και ανάμεσα στις κορυφαίες τράπεζες στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Σε 32,8 δισεκατ. Ευρώ ανέρχονται οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου, αυξημένες κατά 17% σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2005. Σημαντική ανάπτυξη καταγράφουν οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής, +26% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 62% του συνολικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου έναντι 58% τον Ιούνιο του 2005.

Η στεγαστική πίστη εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου λιανικής. Τον Ιούνιο του 2006 το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε σε 13 δισεκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το α΄ 6μηνο 2005.