Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2006 13:02

ΠΑΣΟΚ: Η κατάσταση στα δημόσια έργα η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών

«Η κατάσταση στα δημόσια έργα είναι σε αδιέξοδο. Είναι η χειρότερη περίοδος που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες. Ο κ. Σουφλιάς δυστυχώς ζει σε μια εικονική πραγματικότητα και τον καλούμε να προσγειωθεί, να συζητήσει για να βρεθούν λύσεις».

Αυτό τόνισε ο συντονιστής Δημοσίων Εργων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Τσακλίδης, μετά την συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ).

Σε ερώτηση σχετικά με την «κατανομή» των έργων και όσα είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Τσακλίδης τα χαρακτήρισε «ανόητα και απαράδεκτα», σημειώνοντας ότι «ο κ. Σουφλιάς δεν κατάλαβε ποιό είναι το θέμα: Το θέμα -είπε- είναι ότι οι εκπτώσεις που δίνονται είναι μεγάλες. Οι προσφορές είναι μικρότερες κατά 10% περίπου από το κόστος των έργων και αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ότι τα έργα δεν πρόκειται να γίνουν, θα υποβαθμιστεί η ποιότητα και πολλές επιχειρήσεις θα καταστραφούν». «Αυτό είναι το περιβάλλον το οποίο δεν εννοεί να καταλάβει ο κ. Σουφλιάς», παρατήρησε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), Γιώργος Συριανός είπε ότι «το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί την χώρα αυτή τη στιγμή και για το οποίο δεν υπάρχει η δέουσα προσοχή, είναι το ζήτημα της απορρόφησης των εναπομεινάντων πόρων του Γ' ΚΠΣ και των πόρων του Δ' ΚΠΣ και των δισεκατομμυρίων των έργων παραχώρησης».

«Τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να απορροφηθούν την επόμενη δεκαετία απαιτούν μια συστράτευση όλων προκειμένου να πετύχουμε ένα στόχο που αποτελεί εθνικό στοίχημα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δούμε και θεσμικές παρεμβάσεις όπου απαιτούνται και εξορθολογισμό των υπηρεσιών και οικονομική πολιτική που να μην συντείνει μόνο στην μείωση των ελλειμμάτων, αλλά στη προσπάθεια απορρόφησης των πόρων από τις Βρυξέλλες», σημείωσε ο κ. Συριανός.

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ τόνισε ότι «έτσι όπως πάνε τα πράγματα σήμερα, οι απορροφήσεις αυτές δεν γίνονται και υπήρξαν σχετικές μειώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει τα έργα να πληρώνονται και πρέπει να γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια να γίνουν τα έργα αυτά προς όφελος της χώρας».

Στο ερώτημα «μαθηματικός τύπος ή μειοδοτικοί διαγωνισμοί;», ο κ. Συριανός παρατήρησε ότι «ο μαθηματικός τύπος είναι πλέον παρελθόν» και πρόσθεσε πως «εκ των πραγμάτων πρέπει να δούμε στη πορεία εκείνες τις παρεμβάσεις που βελτιώνουν το όποιο σύστημα».

Πηγή ΑΠΕ