Τη διαμόρφωση στρατηγικής φάσματος για το 5G (επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας), συμπεριλαμβάνοντας όλες τις υποψήφιες φασματικές ζώνες για ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων που να υποστηρίζουν υπηρεσίες 5G, προκειμένου οι πάροχοι δικτύων να μπορέσουν να ετοιμάσουν τα επενδυτικά τους πλάνα, ζητούν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Τη διαμόρφωση στρατηγικής φάσματος για το 5G (επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας), συμπεριλαμβάνοντας όλες τις υποψήφιες φασματικές ζώνες για ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων που να υποστηρίζουν υπηρεσίες 5G, προκειμένου οι πάροχοι δικτύων να μπορέσουν να ετοιμάσουν τα επενδυτικά τους πλάνα, ζητούν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.
Αφορμή αποτέλεσε η διαβούλευση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για τη ζώνη 3400-3800 ΜΗz στην οποία συμμετείχαν οι Cosmote, Vodafone, Wind και Ericsson. Η τηλεπικοινωνιακή αγορά επανέλαβε για πολλοστή φορά την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης κατασκευών κεραιών, σημειώνοντας ότι η νέα γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας προϋποθέτει πυκνότερο δίκτυο. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «για την ανάπτυξη δικτύων 5G στη ζώνη των 3400-3800 ΜΗz θα απαιτηθούν νέα κεραιοσυστήματα (Μ-ΜΙΜΟ1) και κατά συνέπεια σημαντικές αλλαγές στους υπάρχοντες σταθμούς βάσης, ενώ παράλληλα θα απαιτηθεί σημαντικός αριθμός νέων σταθμών βάσης».
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης επίσης οι προαναφερόμενες εταιρείες χαρακτηρίζουν «επιτακτική» την ανάγκη να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση του κλάδου των κινητών επικοινωνιών με υπερβολικό κόστος αδειοδότησης σε πολύ πρώιμο στάδιο για τη ζώνη 3400-3800 ΜΗz, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παροχή υπηρεσιών 5G.
Οι πάροχοι ζητούν χορήγηση αδειών για πιλοτική εφαρμογή - πειραματικές μετρήσεις στην προαναφερόμενη ζώνη εντός του 2018 και για μια διετία, θέτουν δηλαδή στην ουσία τις προτεραιότητες ενός οδικού χάρτη για το 5G στη χώρα.
Σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή των δικτύων 4ης γενιάς (4G), ενώ έχει δρομολογηθεί διεθνώς η στρατηγική μετάβαση στα δίκτυα 5ης γενιάς (5G), τα οποία αναμένεται να είναι εμπορικά διαθέσιμα μετά το 2020. Σύμφωνα με το Πλάνο Δράσης (Action Plan) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δίκτυα 5G, όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις πρέπει να προσφέρουν απρόσκοπτη σύνδεση 5G το αργότερο έως το 2025, ενώ κάθε κράτος-μέλος πρέπει να προσφέρει εμπορικά διαθέσιμες υπηρεσίες 5G σε μια τουλάχιστον μεγάλη πόλη ως το 2020.
Ταχύτητες έως 1 Gbps με καθυστέρηση <10ms
Το 5G δύναται να υποστηρίξει εντελώς νέες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, πραγματοποιώντας το όραμα μιας πλήρως ψηφιακής εποχής και λειτουργώντας ως καταλύτης καινοτομίας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.
Μεταξύ άλλων, με το 5G επιτυγχάνεται άμεση και συνεχή συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων σε δισεκατομμύρια συσκευές. Ο στόχος είναι να υποστηρίζονται ταχύτητες ως 1 Gbps με καθυστέρηση σύνδεσης (latency) κάτω από 10 ms.
Η ΕΕΤΤ αφού διαπιστώνει το καταρχήν ενδιαφέρον των παρόχων για την αξιοποίηση του αδιάθετου φάσματος συχνοτήτων στη ζώνη 3400-3800 ΜΗz στα βασικά συμπεράσματα της δημόσιας διαβούλευσης, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο τρέχων περιορισμός των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3400- 3800 ΜΗz δεν επαρκεί για την εξασφάλιση των αναγκαίων φασματικών τμημάτων για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών 4ης γενιάς (4G/LTE), για την πρώιμη ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G Non Standalone) και για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών 5ης γενιάς (5G New Radio) στη ζώνη 3400-3800 ΜΗz.
Είναι απαραίτητο, προσθέτει η ΕΕΤΤ, σε συνεργασία με τους υφιστάμενους χρήστες της ζώνης 3400-3800 ΜΗz, να δρομολογηθεί η κατάλληλη χωροθέτηση των υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων ώστε να εξασφαλιστεί το ελάχιστο απαιτούμενο συνεχόμενο φασματικό εύρος για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών 4ης γενιάς και 5ης γενιάς στη ζώνη 3400-3800 ΜΗz.