Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2006 11:59

ΥΠΑΝ: Εως τις 29/9 η υποβολή προτάσεων για τη δράση 3.1.2

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2006 η προθεσμία υποβολής επενδυτικών προτάσεων στο πλαίσιο της Δράσης 3.1.2 «Προσδιορισμός Αξιοπιστίας & Απόδοσης Ενεργειακού Εξοπλισμού και Ενεργειακών Προϊόντων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΚΠΣ III 2000-2006.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός των έργων που πρόκειται να ενισχυθούν στο πλαίσιο της παρούσας προκήρυξης της δράσης, ανέρχεται σε 2.285.570 ευρώ.

Τα υπαγόμενα προς οικονομική ενίσχυση έργα αφορούν στην παροχή διαπιστευμένων υπηρεσιών πιστοποίησης, ελέγχων, δοκιμών και μετρήσεων, προς τους αποδέκτες της ενίσχυσης, από ανεξάρτητα εργαστήρια δοκιμών ή/και φορείς πιστοποίησης, με σκοπό την έκδοση δελτίων δοκιμών ή/και πιστοποιητικών για τα μετρούμενα στοιχεία της αξιοπιστίας και της ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με κατάλληλα κοινοτικά ή διεθνή πρότυπα ή κανονισμούς πιστοποίησης.

Η ενίσχυση αφορά κατά προτεραιότητα, σε τεχνολογικές κατηγορίες ενεργειακού εξοπλισμού και προϊόντων που αφενός είναι ώριμες για την ελληνική αγορά και χαρακτηρίζονται από εξασφαλισμένη ενδογενή παραγωγή και αφετέρου δεν υπόκεινται σε υποχρεωτικές από την υφιστάμενη εθνική ή κοινοτική νομοθεσία, αναλυτικές απαιτήσεις αξιοπιστίας και ενεργειακής απόδοσης.

Οι επιλέξιμες τεχνολογικές κατηγορίες είναι οι εξής:

· Μεμονωμένοι ηλιακοί συλλέκτες

· Ενεργητικά θερμικά ηλιακά συστήματα ως λειτουργικό σύνολο

· Οικοδομικά προϊόντα του κτιριακού κελύφους, (όπως θερμομονωτικά υλικά, προκατασκευασμένα δομικά στοιχεία, κουφώματα, υαλοπίνακες, κλπ.) με βελτιωμένες ενεργειακές ιδιότητες και λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Δικαίωμα υποβολής πρότασης για οικονομική ενίσχυση έχουν μεμονωμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής ενεργειακού εξοπλισμού και ενεργειακών προϊόντων, που έχουν έδρα στην Ελλάδα.

Το ανώτατο όριο επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά έργο είναι 142.850 ευρώ και το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 70%.

Επιλέξιμες επενδύσεις νοούνται οι επενδύσεις εκείνες που πληρούν τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται αναλυτικά στον Οδηγό Εφαρμογής «Ενίσχυση επιχειρήσεων για τον προσδιορισμό της αξιοπιστίας και απόδοσης ενεργειακού εξοπλισμού και ενεργειακών προϊόντων.

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), αποστολή του οποίου είναι η συμβολή στην άμβλυνση των ανισοτήτων όσον αφορά την ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο μεταξύ των διαφόρων περιφερειών, στη μείωση της καθυστέρησης των λιγότερο ευνοημένων περιφερειών, στη διόρθωση των κυριοτέρων περιφερειακών ανισοτήτων στην Κοινότητα, στην ανάπτυξη και διαρθρωτική προσαρμογή των αναπτυξιακά καθυστερημένων περιφερειών καθώς και στην κοινωνικο-οικονομική ανασυγκρότηση των περιφερειών.