Τις απόψεις τους για το εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, όπως και για το εάν θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνσή του κατέθεσαν οικονομολόγοι και αναλυτές κατά την διάρκεια του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Τις απόψεις τους για το εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, όπως και για το εάν θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνσή του κατέθεσαν οικονομολόγοι και αναλυτές κατά την διάρκεια του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Οικονομικών, έκανε λόγο για επιβάρυνση της βιωσιμότητας του χρέους κατά τα τρία τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδίδεται στην αυταπάτη και τη δημιουργική ασάφεια με αποτέλεσμα να χαθεί η αναπτυξιακή δυναμική που είχε δημιουργηθεί το 2014. Η Ελλάδα, όπως τόνισε, συνιστά μοναδική παγκοσμίως αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη, επέστρεψε σε ύφεση το 2016 και το 2017 επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης πολύ χαμηλότερους από τις προβλέψεις, με το ρυθμό ανάπτυξης να έχει υποχωρήσει στο 1% από 1,9% που προέβλεπαν οι θεσμοί το 2014.
Ο Γιώργος Π. Ζανιάς, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε ότι η Ελλάδα εμφανίζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες, διαθέτοντας υποτιμημένα assets, όπως και αναπτυξιακό απόθεμα που απελευθερώνεται μέσω των μεταρρυθμίσεων. Υπεραμύνθηκε της επιλεκτική μείωσης των συντελεστών, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις.
Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους, σημείωσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, ενδεχομένως, κατά 500 μονάδες βάσης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στην επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση αυτά να μειωθούν.
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μίλησε για παγίδα χρέους που συνίσταται η σχέση μεταξύ χρέους και προσπάθειας για εξυπηρέτησή του με αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, που δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο μείωσης του ΑΕΠ. Η ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή η σύνδεση μεταξύ μεγαλύτερης αποπληρωμής, όταν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη είναι τιμωρητική για τη χώρα.
Δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος», όπως είπε, επειδή θα εξακολουθήσει η εποπτεία της οποίας το πλαίσιο συνίσταται σε πρωτογενή πλεονάσματα, μέτρα για τη διετία 2019 – 2020 και συγκεκριμένος στόχος για ιδιωτικοποιήσεις.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι χρειάζεται η λήψη θαρραλέας απόφασης για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους με μεγαλύτερη περίοδο διάρκειας. Αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με την εφαρμογή ενός εύρωστου πλαισίου αιρεσιμοτήτων που θα διαβεβαιώνει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά γυρίσει σελίδα.
Ο Πίτερ Σπίγκελ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Financial Times, σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους για ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που προκάλεσε την κρίση της Ευρωζώνης. Σε σχέση με την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πρότεινε ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να υιοθετήσει τις αρχές της πλήρους διαφάνειας, της συνέπειας και της εντιμότητας απέναντι στις αγορές.