Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2006 00:01

Υψηλά τετραμήνου στην Ευρώπη

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών εκτινάχθηκαν οι μετοχές στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, μετά τις ανακοινώσεις για το βελτιωμένο καταναλωτικό κλίμα και την αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,4%.

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών εκτινάχθηκαν οι μετοχές στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, μετά τις ανακοινώσεις για το βελτιωμένο καταναλωτικό κλίμα και την αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,4%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 τερμάτισε στις 5.949,10 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,73%, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στις 5.876,54 μονάδες με κέρδη 0,29% όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι, που τερμάτισε με άνοδο 0,36% στις 5.183,45 μονάδες.

Οι μετοχές της Sanofi-Aventis ενισχύθηκαν κατά 0,9% μετά από δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ για αναστολή της πώλησης αντιγράφου του σκευάσματος της εταιρείας για την καρδιά, Plavix. Αντίθετα η Alcatel υπέστη απώλειες 0,6% μετά την ανακοίνωση της προκαταρκτικής συμφωνίας για την αγορά του δικτύου κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς της Nortel, έναντι 320 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι προσδοκίες ότι ενδεχομένως να μην υπάρξει άμεση άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τον τομέα των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη βρετανική Barclay's να σημειώνει άνοδο 2,4%, τη UBS να ενισχύεται κατά 1,1% και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας να καταγράφει κέρδη 3,1%.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι αμερικανικές αγορές, μετά την τόνωση που έλαβαν από την αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, που υποδεικνύουν επιβράδυνση του πληθωρισμού με βάση τις μισθολογικές αυξήσεις και ζωντάνεψαν τις ελπίδες για διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά τους επίπεδα από τη Fed. Eνδοσυνεδριακά οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατέγραφαν άνοδο. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν μειωμένος εν όψει της αργίας της Δευτέρας για τις ΗΠΑ.

Η μετοχή της Lockheed Martin Corp. παρουσίασε κέρδη 1,3% μετά την ανακοίνωση συμβολαίου ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σχεδιασμό και την κατασκευή διαστημοπλοίου της NASA. Ανοδο 2% κατέγραψε ενδοσυνεδριακά και η Qualcomm Inc

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΙΓΚΑ