Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2006 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν μετοχές όπως της Toyota Motor Corp. και της Hon Hai Precision Industry Co., μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που περιόρισε τις ανησυχίες ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού θα ωθήσουν σε συρρίκνωση τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 1,4%, φθάνοντας στις 131,07 μονάδες στις 10:46 π.μ. στο Τόκυο. Και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν, κινούντο ανοδικά.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 1,5% φθάνοντας στις 16.375,29 μονάδες, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη στην περιφέρεια. Οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Mizuho Financial Group Inc. και των κατασκευαστών μηχανολογικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της Κomatsu Ltd. κινήθηκαν ανοδικά, μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης οι επενδύσεις αυξήθηκαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. http://www.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=1234381&preview=on .

Ανοδικά κινήθηκαν και οι δείκτες στις λοιπές αγορές της περιφέρειας, με τον Taiex της Ταϊβάν να σημειώνει άνοδο 1,2% και τον Kospi στη Ν. Κορέα να κερδίζει 0,6%.

Κέρδη σημείωσαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, μετά τα στοιχεία για την απασχόληση που τόνωσαν την πρόβλεψη της Federal Reserve για σταδιακή συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, σημάδι ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σταθερά μετά από δύο χρόνια αυξήσεων. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ασίας.

Οι εργοδότες στις ΗΠΑ αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων κατά 128.000 ανθρώπους τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης την 1 η Σεπτεμβρίου, περισσότερους από τους 125.000 που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές και από τους 121.000 που προσελήφθησαν τον Ιούλιο. Τα ωριαία κέρδη αυξήθηκαν 0,1% μετά από άνοδο 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Εκθεση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ήταν υψηλότερη των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών.

Οι επενδύσεις στις ιαπωνικές εταιρείες αυξήθηκαν 16,6% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας και πάνω από το 14,5% που προέβλεπαν επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Tα κέρδη σημείωσαν άνοδο 10,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.