Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 11:27

Πώς απαντούν Ε.Ε., Κίνα και άλλες οικονομίες στον Τραμπ

Συναγερμό έχει σημάνει στη διεθνή οικονομική κοινότητα η εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ ότι ετοιμάζεται να υπογράψει διάταγμα, με το οποίο θα επιβάλλει δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Άμεση ήταν η αντίδραση των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Ε.Ε., η Κίνα, o Καναδάς και η Βραζίλία. 

Συναγερμό έχει σημάνει στη διεθνή οικονομική κοινότητα η εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ ότι ετοιμάζεται να υπογράψει διάταγμα, με το οποίο θα επιβάλλει δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Άμεση ήταν η αντίδραση των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Ε.Ε. και η Κίνα, που προειδοποιούν ότι δεν θα διστάσουν να προβούν σε αντίποινα. Όλοι πάντως φαίνεται να αναγνωρίζουν πως από έναν «πόλεμο» θα ήταν συνολικά η παγκόσμια οικονομία ζημιωμένη.  Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι οι δασμοί θα θέσουν χιλιάδες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας σε κίνδυνο και διεμήνυσε: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι, εάν η βιομηχανία μας πληγεί από άδικα μέτρα». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε, θα αντιδράσει με αυστηρό και κατάλληλο τρόπο για να προαπιστεί τα συμφέροντά της. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάλεσε την Ε.Ε.  να μην διστάσει να δώσει  «αυστηρή» απάντηση στην απόφαση της Ουάσινγκτον. 

«Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει με αυστηρό τρόπο στους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ που απειλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη» ανέφερε ο Γκάμπριελ σε ανακοίνωση, εκφράζοντας «τη μεγάλη ανησυχία» της Γερμανίας και συνολικά της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Eίχε προηγηθεί προειδοποίηση του Πεκίνου ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα ζημιωθεί εάν άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ. 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χούα Τσουνγίνγκ, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η πλήρης σύγκρουση, προσθέτοντας ότι ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο Λιου Χε, είχε χθες εποικοδομητικές επαφές για οικονομικά θέματα με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.

Στον Καναδά ο υπουργός Εμπορίου Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάνιε χαρακτήρισε «απαράδεκτους» τους δασμούς, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρίστια Φρίλαντ έκανε λόγο για «μέτρα, που θα απαντούν στις αποφάσεις των ΗΠΑ», εάν αυτές γίνουν πράξη.

Η Βραζιλία απείλησε με «πολυμερείς ή διμερείς» δράσεις, που θα προασπίζουν τα συμφέροντά της, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να επιδιώξει κοινή προσφυγή με άλλες χώρες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου, Στίβεν Κίόμπο, από την πλευρά του προειδοποίησε πως η επιβολή των μέτρων θα προκαλούσε στρεβλώσεις στο εμπόριο και θα οδηγούσε σε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας. 

naftemporiki.gr